Stoltenberg za sljedeću nedjelju najavio nuklearnu vježbu: Ovo je najozbiljnija eskalacija od februara, nećemo se uplašiti

“Svaka upotreba nuklearnog oružja bi suštinski promenila prirodu sukoba i imala bi teške posledice. Rusija zna da nuklearni rat ne može dobiti i da se takvi ratovi ne smiju voditi”, navodi on

Nuklearna retorika predsjednika Rusije Vladimira Putina je opasna i neodgovorna. Ove prijetnje shvatamo ozbiljno, ostajemo na oprezu, nećemo se uplašiti, kaže generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

“Svaka upotreba nuklearnog oružja bi suštinski promenila prirodu sukoba i imala bi teške posledice. Rusija zna da nuklearni rat ne može dobiti i da se takvi ratovi ne smiju voditi”, navodi on.

Saveznici su obaviješteni o dugo planiranoj NATO nuklearnoj vježbi, koja počinje sledeće nedjelje.

“Ovo je rutinska godišnja obuka, kako bi se osiguralo da nuklearni kapaciteti NATO ostanu bezbjedni i efikasni”, rekao je on.

POVEĆAVA SE BROJ JEDINICA

Generalni sekretar NATO je najavio i da će se povećati broj snaga u visokoj pripravnosti.

“Sad imamo više trupa u istočnom dijelu Alijanse, uključujući i osam borbenih grupa NATO, od Baltičkog do Crnog mora, koje se mogu brzo povećati na veličinu brigade”, kaže on, i dodaje da su danas ministri odbrana članica NATO donijeli odluke da se povećaju zalihe municije i opreme.

ZAŠTITA INFRASTRUKTURE

Stoltenberg je kazao i da je bilo riječi o tome šta se još može učiniti da se zaštiti kritična infrastruktura nakon sabotaže gasovoda Sjeverni tok.

“Povećali smo budnost na Baltičkom i Sjevernom moru i udvostručili naše pomorsko prisustvo tamo. Saveznici povećavaju bezbjednost oko ključnih instalacija, a pojačavamo i razmjenu obavještajnih podataka i nadzor u svim domenima, od svemira, do podmorskih sposobnosti”, naveo je on.

Takođe, kaže, dogovoreno je da se poboljša otpornost kritične podmorske i energetske infrastrukture, ali i kada je u pitanju sajber bezbjednost.

MISIJE OD BIH DO IRAKA

On je rekao i da je potrebno produbiti saradnju NATO i EU, kao i da će nova Zajednička deklaracija sa predstavnicima EU uskoro biti potpisana.

“U BiH nastavljamo da podržavamo operaciju Altea koju vodi EU, a na Kosovu misija Kfor održava bezbjedno okruženje u skladu sa svojim mandatom UN. Posljednjih mjeseci bilo je tenzija. Sve strane moraju da se ponašaju odgovorno, da pokažu uzdržanost i da izbjegavaju nasilje”, rekao je šef NATO.

Pomenuo je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, dodavši da je to jedini put da se ide naprijed.

Ponovio je, piše “Blic”, da je Kfor spreman da interveniše ukoliko bude bilo potrebe.

JAČANJE PODRŠKE UKRAJINI

Rekao je da su se ministri odbrane NATO saglasili oko jačanja podrške Ukrajini.

“Predsjednik Putin je na svoje neuspjehe na bojnom polju odgovorio pokušajima aneksije. Tu je i djelimična mobilizacija, bezobzirna nuklearna retorika i neselektivni napadi na civile i kritičnu infrastrukturu. Zajedno, ovo predstavlja najozbiljniju eskalaciju od invazije u februaru”, rekao je Stoltenberg, koji je pozdravio jučerašnje glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koje su osudile pokušaje ruske aneksije i pozvale na poništavanje ovih nezakonitih odluka.

Kako je rekao, “ovo je jasna i snažna poruka da je Rusija izolovana”.

“Svijet stoji uz Ukrajinu u odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima” kaže Stoltenberg.

Ističe da NATO nije strana u sukobu, ali da će nastaviti da podržava Ukrajinu, koliko god bude potrebno.

Foto: Jens Stoltenberg (Printscreen)

 

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!