Evo đe će završiti pomoć iseljenika: Donacijama za kovid gase požare u zdravstvu

DRI je ranije utvrdila da se na računu Vlade kod Crnogorske komercijalne banke nalazi 5,16 miliona, koje su građani i privredna lica uplatili kao donaciju za borbu protiv kovida, ali da se ne zna namjena i ko upravlja tim novcem. Izvještaj o reviziji je pokazao da je na taj račun nekadašnjeg Nacionalnog koordinacionog tijela od marta do septembra 2020. uplaćeno 8,23 miliona eura donacija, a da je za realizaciju mjera za suzbijanje i ublažavanje posljedica pandemije isplaćeno tri, od kojih je 1,2 prenesen na račun tri opšte bolnice

Ministarstvo zdravlja dostavilo je prošlog mjeseca Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) izvještaj o preporukama te institucije, koja je u martu utvrdila da upravljanje donacijama za suzbijanje koronavirusa nije bilo dovoljno efikasno, te da se ne zna namjena 5,16 miliona i ko upravlja tim novcem.

Iz izvještaju tog resora zaključuje se da će kompletan iznos da bude iskorišćen za nabavku aparata, poput digitalnih mamografa i magnetne rezonance, ali i rekonstrukcije, sanitetsko vozilo, te nabavke “hitne opreme”.

U dokumentu piše da je Vlada 3. avgusta ove godine zadužila Ministarstvo finansija da kroz rebalans budžeta za ovu godinu planira 5,16 miliona i izvrši raspodjelu u okviru potrošačke jedinice Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO). Navodi se da je specifikaciju uradilo Ministarstvo zdravlja, “u skladu sa potrebama i prioritetima zdravstvenih ustanova”, dok je za javne nabavke, u saradnji sa ustanovama, zadužen FZO.

DRI je ranije utvrdila da se na računu Vlade kod Crnogorske komercijalne banke nalazi 5,16 miliona, koje su građani i privredna lica uplatili kao donaciju za borbu protiv kovida, ali da se ne zna namjena i ko upravlja tim novcem. Izvještaj o reviziji je pokazao da je na taj račun nekadašnjeg Nacionalnog koordinacionog tijela od marta do septembra 2020. uplaćeno 8,23 miliona eura donacija, a da je za realizaciju mjera za suzbijanje i ublažavanje posljedica pandemije isplaćeno tri, od kojih je 1,2 prenesen na račun tri opšte bolnice.

”Dakle, od ukupno prikupljenih sredstava donacija utrošeno je dva miliona ili 24 odsto. Preostala sredstva donacija u iznosu od 1,07 miliona nalaze se na računima opštih bolnica Berane, Nikšić i Bar, a 5,16 miliona na računu Vlade kod Crnogorske komercijalne banke”, navodi DRI.

U tom izvještaju DRI piše da su sredstva utrošena u skladu sa potrebom odgovora na krizu izazvanu koronavirusom, međutim, potreba donošenja brzih odluka u kriznoj situaciji uticala je da su sredstva trošena u okruženju koje karakterišu nedovoljno jasne nadležnosti i odgovornosti i kontrole. Kolegijum DRI naložio je Ministarstvu zdravlja da do 1. aprila dostavi Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 1. septembra ove godine i izvještaj o preduzetim radnjama…

Prema odluci Vlade, 5,16 miliona eura biće opredijeljeno za nabavke Kliničkog centra (KC), tri opšte bolnice – beranske, kotorske i barske, specijalne bolnice Risan, dok će od domova zdravlja novac od donacija dobiti samo cetinjski i to za rekonstrukciju, procijenjene vrijednost 330.000 eura.

Vlada će, prema zaključku, preusmjeriti 387.200 eura za nabavku dva digitalna mamografa za beransku i kotorsku bolnicu, kako bi se, tvrde, skrining te bolesti od koje godišnje u Crnoj Gori oboli oko 400, a umre 127 žena, proširio na nacionalni nivo. Upravo je DRI krajem septembra objavila izvještaj u kojem je zaključeno da se Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma dojke sprovodio neuspješno.

Prema planovima Ministarstva, najveći dio novca, 2.202.200 eura biće opredijeljen za nabavku angio sale, takođe u beranskoj i kotorskoj bolnici, kako bi se razvijala savremena kardiologija na sjeveru i jugu države i smanjio priliv pacijenata u KC.

Za digitalni RTG i sanitetsko vozilo za Opštu bolnicu Bijelo Polje namjeravaju da potroše 259.640 eura. Obrazloženo je da je postojeći RTG aparat star preko 14 godina, te da nije digitalni, dok su sanitetska vozila te bolnice dotrajala, sa kilometražom od preko pola miliona kilometara.

Prema dokumentu, od donacija će se obezbijediti tri nabavke za najveću zdravstvenu ustanovu. Tako je planirano da se za tu ustanovu, pišu “Vijesti”, kupi video endoskopski stub sa 4K monitorom od oko 50.000 eura, za bolje sprovođenje skrininga raka debelog crijeva. Oko 121.000 namijenjeno je za skrining za novorođenčad, u cilju otkrivanja rijetkih bolesti, a oko 463.000 za komoru za citostatike,

Specijalna bolnica Risan bi, prema zaključku Vlade, trebalo da dobije RTG aparat i reanomobil, a Ministarstvo navodi da ta ustanova raspolaže sa samo jednim polovnim ambulantnim vozilom iz 2010. godine.

Bolnica Bar će od donacija za kovid da dobije nešto preko milion eura. Procijenjeno je da toj ustanovi treba aparat za magnetnu rezonancu, u vrijednosti od 758.809 eura, kako bi se smanjio priliv pacijenata iz južnih opština na preglede u KC, dok će za oko 252.000 eura da budu kupljeni laparoskopski stub, operacioni stolovi, aparatura za Službu anesteziologije…

Foto: Klinički centar Crne Gore (Fokuspress.com)

Idi na VRH
error: Content is protected !!