Crnogorski i američki muzičari održali koncert na Univerzitetu Kalifornija

U projektu su učestvovali violinista Milutin Radulović, student prve godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, i violinistkinja Milena Petković koja je završila osnovne studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju i sada pohađa master na konzervatorijumu “Đulio Tartini” u Trstu. Ispred Sjedinjenih Američkih Država učestvovali su studenti Univerziteta Kalifornije u Santa Barbari (USCB) – violistkinja Karis Li i violončelista Ajvan L

Koncertom je zvanično obilježen završetak projekta “Kulturna preplitanja”, realizovan u prethodnih godinu uz podršku Ambasade SAD u Podgorici.

“Program koncerta pod nazivom “Muzika prijateljstva” sastojao se iz Gudačkog kvarteta u F-duru, op. 96 Antonjina Dvoržaka i poručenih djela koja su komponovali mladi autori – Slobodanka Bobana Dabović Đurić iz Crne Gore i Dariuš Derakšani iz SAD”, piše u saopštenju.

Njihov zadatak bio je da kroz jednu kompoziciju predstave kulturno nasljeđe svoje zemlje, a kroz drugu da u novom djelu upotrebe pjesmu iz zemlje drugog autora.

“Tako je Dabović Đurić komponovala kompoziciju “Guslar” za gudački kvartet i klavir, kao i obradu jazz standarda “Jolly roll blues”. Derakšani je napisao djelo “(D)evolution”, za gudački kvartet i elektorniku, a za isti sastav je obradio i klapsku pjesmu “Boko moja mila”. Kompozitori su u ovim djelima prikazali potpuno različite poglede na savremene tehnike komponovanja, i na veoma uspješan način muzički oslikali muzičku tradiciju dviju zemalja”, kaže se u saopštenju.

Projekat “Kulturna preplitanja” nastao je sa ciljem jačanja veza između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, kroz kulturno umrežavanje, inciranje komponovanje novih djela inspirisanih muzičkom i kulturnom baštinom, podsticanje vršnjačke saradnje, razmjene i mobilnosti mladih muzičara, kompozitora i profesora muzike iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

U projektu su učestvovali violinista Milutin Radulović, student prve godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, i violinistkinja Milena Petković koja je završila osnovne studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju i sada pohađa master na konzervatorijumu “Đulio Tartini” u Trstu. Ispred Sjedinjenih Američkih Država učestvovali su studenti Univerziteta Kalifornije u Santa Barbari (USCB) – violistkinja Karis Li i violončelista Ajvan Lo. Tokom prethodne godine, ovi mladi umjetnici pripremali koncertni repertoar online, u Kotoru i u Santa Barbari, radeći sa mentorkama – prof. Timeom Kalmar prve čelistkinje Festivalskog orkestra KotorArta i Dženifer Klecel, profesorkom violončela na Univerzitetu Kalifornija u Santa Barbari, piše portal RTCG.

Foto: KotorArt festival

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!