BS: Nastavak administrativnog progona Bošnjaka, Crna Gora građanska samo na papiru

Današnja odluka članova Ustavnog odbora da od brojnih predloženih kandidata iz redova bošnjačkog naroda za sudije Ustavnog suda, nijedan ne bude predložen, nastavak je administrativnog progona Bošnjaka iz institucija sistema, posebno u oblasti pravosuđa

– Pripadnik bošnjačkog naroda ne može biti član Sudskog savjeta, ne može ući u Tužilački savjet, ne može biti izabran za sudiju Vrhovnog i Apelacionog suda, a od danas zvanično ne može ni u Ustavni sud. To je sumorna slika i realnost građanske Crne Gore – saopšteno je iz Bošnjačke stranke, prenosi portal Antena M.

“Građanska je samo na papiru. U realnom životu, vidimo kako se stvari odvijaju. Današnja odluka članova Ustavnog odbora da od brojnih predloženih kandidata iz redova bošnjačkog naroda za sudije Ustavnog suda, nijedan ne bude predložen, nastavak je administrativnog progona Bošnjaka iz institucija sistema, posebno u oblasti pravosuđa.

Ako neko želi da predstavi javnosti to da Bošnjak nije dovoljno kvalitetan da bude sudija Ustavnog suda, grdno se vara. Krajnje je alarmantna situacija procentualne podzastupljenosti Bošnjaka i svih manje brojnih naroda, u sudskoj vlasti”, navode u saopštenju.

Kako kažu, ovakav oblik diskriminacije je direktan udar na Ustav Crne Gore, koji manje brojnim narodima garantuje srazmjernu zastupljenost i definiše ustavne mehanizme za postizanje tog cilja, kroz razne vidove pozitivne diskriminacije.

“Pozivamo sve naše sunarodnike na političku borbu za bolju, pravednu i građansku Crnu Goru, u kojoj niko neće biti diskriminisan zbog bilo kojeg ličnog svojstva.”

Idi na VRH
error: Content is protected !!