URA: Đukanović prekršio Ustav, Demokrate rušenjem 43. Vlade vratili mehanizam predsjedniku u ruke

“Đukanović je ovim činom pokazao nedemokratski karakter, samovolju i autokratski manir jer Ustavom i zakonima nije predviđeno da se za imenovanje mandatara Vlade potpisi moraju skupiti. Bez potpisa poslanika određeni su gotovo svi mandatari vlada u Crnoj Gori. U ovom trenutku najvažnija stvar za i dalje aktuelni sastav parlamenta jeste da se postigne konsenzus oko izbora Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda kako zbog EU puta Crne Gore tako i zbog regularnosti izbornih procesa koji slijede”, poručuju iz GP URA

Građanski pokret URA je saopštio da je predsjednik države Milo Đukanović predlogom za skraćenje mandata Skupštini prekršio Ustav, a da su Demokrate rušenjem 43. Vlade vratili mehanizam predsjedniku države u ruke.

“Demokrate su rušenjem 43. Vlade vratili mehanizam odlučivanja o daljim političkim procesima u državi u ruke Milu Đukanoviću, na šta je URA na vrijeme upozoravala, a što je danas došlo na naplatu”, poručuju iz GP URA.

Ispostavlja se, kako kažu, da su Demokrate na ovaj način željeli samo opstrukciju, “zaslijepljeni patološkom mržnjom prema GP URA i njenom lideru Dritanu Abazoviću”.

“Podsjećanje radi građana – URA je nudila rekonstrukciju 43. Vlade, što su Demokrate odbacile vrativši na taj način mehanizam u ruke Đukanoviću. Uzgred, Demokrate su opstruirale pregovore o novoj vladi izbjegavajući da za sedam sastanaka donesemo konkretna rješenja i sa svojim besmislenim zahtjevima minirale čitav proces”, poručuju iz GP URA, prenosi rtcg.me.

Nesporna je, kažu oni, činjenica i da Miodrag Lekić ima podršku GP URA za novog mandatara, jer je Predsjedništvo taj predlog juče potvrdilo na glasanju ali i donijelo odluku da se ne potpisuje bilo kakav dokument do konačnog dogovora i preciziranja svih stvari.

“Đukanović je ovim činom pokazao nedemokratski karakter, samovolju i autokratski manir jer Ustavom i zakonima nije predviđeno da se za imenovanje mandatara Vlade potpisi moraju skupiti. Bez potpisa poslanika određeni su gotovo svi mandatari vlada u Crnoj Gori. U ovom trenutku najvažnija stvar za i dalje aktuelni sastav parlamenta jeste da se postigne konsenzus oko izbora Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda kako zbog EU puta Crne Gore tako i zbog regularnosti izbornih procesa koji slijede”, poručuju iz GP URA.

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!