Objavljen video iz kokpita ukrajinskog MiG-a 29 u akciji: Vidi se kako gađaju Ruse novim raketama, tu je i zanimljiv detalj

Ono što svakako valja primijetiti u videu su i “priručni” navigacijski uređaji za koje se već naveliko ismijavalo i Ruse. U kokpitu koji je doživio nekakva poboljšanja, ali prilično improvizirane naravi, vidi se navigacijski uređaj koji je dostupan i u široj komercijalnoj ponudi. Riječ je o Garminu 66, istom onom GPS uređaju zbog kojeg su vojni analitičari ismijavali rusko vazduhoplovstvo. Isti je pričvršćen na nekakav instalirani držač

Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine po prvi je put objavilo video na kojem se vidi kako njihovi borbeni avioni Mig-29 Fulcrum nose i ispaljuju AGM-88 proturadarske rakete ili HARM.

Američki su zvaničnici tek 19. avgusta potvrdili da Ukrajinci raspolažu s tim raketama iako je njihova prisutnost u ratu bila poprilično očigledna već neko vrijeme.

Video-zapis pruža izuzetno zanimljiv uvid u operacije flote Mig-29 koja se uglavnom sastoji od površinski moderniziranih borbenih aviona Fulcrum-C iz sovjetske ere. Ono što je najvažnije, snimak prikazuje lasniranje HARM-a, moćnih američkih raketa. Te protivradarske rakete su primarno dizajnirane za uništavanje neprijateljskih odašiljača, posebno radara protivvazdušne odbrane, uključujući one iskljućivo povezane s raketnim sistemima zemlja-vazduh.

Prije dolaska HARM-a, Ukrajina je imala tek ograničen pristup sličnim projektilima, ponajviše u obliku zastarjelog oružja iz sovjetske ere za svoju flotu udarnih aviona Su-24 Fencer.

No, ono što svakako valja primijetiti u videu su i “priručni” navigacijski uređaji za koje se već naveliko ismijavalo i Ruse. U kokpitu koji je doživio nekakva poboljšanja, ali prilično improvizirane naravi, vidi se navigacijski uređaj koji je dostupan i u široj komercijalnoj ponudi. Riječ je o Garminu 66, istom onom GPS uređaju zbog kojeg su vojni analitičari ismijavali rusko vazduhoplovstvo. Isti je pričvršćen na nekakav instalirani držač.

No, za razliku od Rusa, kako je to primijetio jedan korisnik na Twitteru, Ukrajina se nikada hvalila činjenicom da je vojna supersila. Valja reći i da je video koji je objavilo ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo posvećen vojniku Jevgenu Lisenku, koji je poginuo u vazdušnoj borbi u prvim danima ruske invazije.

Idi na VRH
error: Content is protected !!