Rusija zaustavila dotok plina Sjevernim tokom 1

Protok je pao na nulu u Sjevernom toku 1 koji ide prema Njemačkoj preko Baltičkog mora, pokazuju podaci s ulazne tačke Sjevernog toka na njemačku plinsku mrežu

Rusija je zaustavila dotok plina kroz najveći plinovod u Evropi u srijedu, intenzivirajući ekonomski rat Moskve i Brisela i povećavajući mogućnost recesije i racionalizovanja energije u nekim od najbogatijih zemalja u Evropi.

Protok je pao na nulu u Sjevernom toku 1 koji ide prema Njemačkoj preko Baltičkog mora, pokazuju podaci s ulazne tačke Sjevernog toka na njemačku plinsku mrežu, prenosi Hina.

Plina za Njemačku neće biti između tri sata po srednjoevropskom vremenu u srijedu, do ranih sati u subotu, objavio je ruski Gazprom.

Evropske vlade strahuju da bi Moskva mogla to razdoblje produžiti zbog zapadnih sankcija nametnutih nakon invazije Ukrajine i smatraju da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energente kao oružje rata.

Dalja ograničenja evropskog snabdijevanja plinom pojačala bi energetsku krizu zbog koje su veleprodajne cijene plina već skočile za više od 400 odsto od prošlog avgusta, stvarajući krizu životnih troškova za potrošače i otežavajući poslovanje kompanijama i prisiljavajući vlade da troše milijarde kako bi smanjile teret.

Moskva, koja je već smanjila snabdijevanje preko Sjevernog toka 1 na 40 odsto kapaciteta u junu i na 20 odsto u julu, krivi probleme s održavanjem i sankcije koje, kako kaže, sprečavaju povratak i instalaciju opreme, prenosi Al Jazeera.

Gazprom je objavio da je najnoviji potez potreban zbog održavanja jedinog preostalog kompresora plinovoda.

Foto: Printscreen/WION

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!