Do kada će trajati Abazovićeva Vlada: Posljednja šansa za “staru većinu”

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, DF je zainteresovan za rekonstrukciju i pokušava da ubijedi Demokrate da pristanu na to. Zato, prema informacijama lista, incijativa o nepovjerenju koju su podnijeli ima dvostruku ulogu – da im omogući da izlobiraju podršku Demokrata i da Abazoviću “kupi” vrijeme za realizaciju obećanog

Ako Vlada Dritana Abazovića preživi sjutrašnje glasanje o nepovjerenju, najvjerovatnije neće ono koje je, na zahtjev Demokratskog fronta (DF) i Demokrata, zakazano za 2. septembar.

Ishod sjutrašnje provjere podrške izvršnoj vlasti, koju je tražilo 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP) i Demokratske unije Albanaca (DUA), zavisiće od Demokrata Alekse Bečića, koji su i juče indirektno nagovijestili spremnost da odmah glasaju za smjenu Abazovića.

”Ako naši organi i definitivno donesu odluku da oborimo Vladu, inicijativa DF-a koju smo podržali može ostati kao svojevrsna rezerva da kojim slučajem DPS ne odustane od inicijative za 19. avgust, ali i garancija da će se tada razrješenjem predsjednice Skupštine (Danijele Đurović) i definitivno srušiti neligitimina DPS – Građanski pokret (GP URA) – Socijalistička narodna partija (SNP) parlamentarna većina”, saopštio je šef poslaničkog kluba Demokrata, Boris Bogdanović.

Dritan Abazović (Foto: GOV.ME)

Sjednica Predsjedništva Demokrata, na kojoj će ta stranka odlučiti kako će se izjasniti, očekuje se danas.

DPS je s bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima podnio inicijativu nakon što je premijer Abazović, bez prethodne najave, početkom avgusta potpisao u Podgorici Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Oni tvrde da je, između ostalog i zbog toga, doveden u pitanje dalji nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

S druge strane, predlog koji su juče potpisala 32 poslanika DF-a, Demokrata, Demosa, Radničke partije (RP), Prave Crne Gore (Prave) i Ujedinjene Crne Gore (UCG), podnijet je nakon što je parlament, uprkos njihovom protivljenju, usvojio zakone kojima Zeta postaje samostalna opština. Oni, osim toga, Vladi zamjeraju “revanšizam”, “uvođenje države u političku nestabilnost”, “produbljivanje ekonomske krize”…

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi, potrebna je podrška četrdeset jednog poslanika.

Iz DPS-a “Vijestima” su nezvanično kazali da ne namjeravaju da povuku inicijativu, nakon što je u parlament stigla nova.

Prema Ustavu Crne Gore ako Vlada dobije povjerenje, potpisnici predloga ne mogu podnijeti novi prije isteka tri mjeseca.

O RAZRJEŠENJU PREDSJEDNICE SKUPŠTINE DANIJELE ĐUROVIĆ  2. SEPTEMBRA

U međuvremenu, stranke vode konsultacije o ideji rekonstrukcije Vlade, koju je, ako njegov kabinet preživi petak, najavio Abazović, rekavši da će u izvršnu vlast biti pozvani svi sem oni “koji su sami sebe isključili”, aludirajući na DPS i SDP.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, DF je zainteresovan za rekonstrukciju i pokušava da ubijedi Demokrate da pristanu na to.

Zato, prema informacijama lista, incijativa o nepovjerenju koju su podnijeli ima dvostruku ulogu – da im omogući da izlobiraju podršku Demokrata i da Abazoviću “kupi” vrijeme za realizaciju obećanog.

Izvor “Vijesti” iz DF-a rekao je da se nada da Demokrate neće sjutra rušiti Abazovića s DPS-om.

”Logično je da, pošto su potpisali našu inicijativu, neće, zbog Temeljnog ugovora, glasati s DPS-om. Inicijativom dajemo 15 dana Abazoviću, dok ona ne dođe na provjeru, da proba da uspostavi komunikaciju i da završi stvari u vezi s rekonstrukcijom. Takođe, inicijativom nudimo Demokratama garanciju da će ponovo imati mogućnost da, kroz petnest dana, glasaju za rušenje Vlade ako Abazović ne ispuni što je obećao”, naveo je sagovornik.

Iz Bečićeve partije do sada su, na pomen ideje o “resetovanju” odnosa unutar većine (DF, Demokrate i GP URA) koja je prije dvije godine srušila DPS na izborima, odgovarali da do toga može doći isključivo ako Abazović podnese ostavku.

Međutim, poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je TVCG, komentarišući Abazovićevu najavu potencijalne rekonstrukcije Vlade, da premijer takvu inicijativu treba zvanično da predloži pobjednicima posljednjih izbora.

”A mi ćemo, kao odgovoran politički subjekt, i u odnosu na ono što je snaga naših devet poslanika, tu inicijativu razmatrati”, poručio je.

Aktuelna Vlada formirana je 28. aprila, i osim GP URA, čine je SDP, SNP, CIVIS i stranke manjinskih naroda. Parlamentarnu podršku, bez učešća u njoj, davao joj je DPS.

Nezavisno od ishoda sjutrašnjeg glasanja, poslanici će 2. septembra, takođe na predlog DF-a, Demokrata i njihovih partnera, odlučivati o razrješenju predsjednice Skupštine Danijele Đurović (SNP).

ABAZOVIĆ: NEMAM NIŠTA PROTIV NOVE VEĆINE

Abazović je juče saopštio da sjutrašnje glasanje čeka – “relaksirano”.

Ako DPS-ova inicijativa o nepovjerenju ne prođe, ponovio je da se već narednog dana može vidjeti šta da se radi.

”Ako se desi (izglasavanje nepovjerenja), mi ćemo se povući iz procesa i sačekati da ona većina koja se konstituisala napravi neku formu koja je možda bolja i održivija… Svi imaju svoje prioritete, ako treba da se konstituiše nova većina – nemam ništa protiv”, rekao je Abazović novinarima u Nikšiću, nakon spaljivanja cigareta zaplijenjenih u Luci Bar.

On je naveo da su svi prioriteti Vlade realizovani, i da građani treba da znaju “mnoge stvari i mnoge istine”.

”Želim da u državnom parlamentu, kad se otvori rasprava, govorim o nekim pitajima”, rekao je Abazović.

BOGDANOVIĆ: NEĆEMO U PREVARANTSKE MODELE

Bogdanović je saopštio da su razlozi za obaranje Vlade više nego jasni, i da ih je svakim danom sve više.

”Nakon izglasavanja zakona protiv Zete i Zećana i jednostranog utvrđivanja liste kandidata za članove Sudskog savjeta od DPS-GP URA-SNP-a, još su i jasniji i brojniji. U ovom trenutku u skupštinskoj proceduri imate potpise praktično 90 odsto poslanika da Vlada nema povjerenje i da treba da padne, a neligitimni premijer, kome su puna usta demokratije i evropejstva, i dalje ne podnosi ostavku, iako je svojevremeno pozivao g. Zdravka Krivokapića da podnese ostavku. Definitivno za rubriku vjerovali ili ne… Ponavljamo da kakva god bude naša definitivna odluka na sjednici 19. avgusta, mi ulaziti nakon toga u prevarantske modele, u kakve su ulazili GP URA i SNP, nemamo namjeru, jer je za nas volja naroda uvijek bila i biće zvijezda vodilja.”

BS DANAS ODLUČUJE KAKO ĆE GLASATI

Portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić, kazao je juče “Vijestima” da će ta partija danas, na stranačkim organima, odlučiti kako će njeni poslanici glasati u petak.

BS dio je Abazovićeve Vlade i nije potpisnica nijedne inicijative o nepovjerenju.

Izvor: “Vijesti”

Glavna fotografija: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!