Žestoki Putinov kritičar u egzilu misteriozno preminuo u SAD-u: “Vrlo uznemirujuća vijest”

Portparol metropolitanske policije Brianna Burch rekla je da je njegova smrt i dalje pod istragom. Policijski izvještaj do kojeg je došao Independent okazalo je da je Rapoport imao razbijeni mobilni telefon naočale, vozačku dozvolu i 2620 dolara u gotovini kod sebe u trenutku smrti

Investicijski bankar u egzilu koji je postao žestoki kritičar Vladimira Putina nakon što je napustio Rusiju preminuo je u Washingtonu, potvrdila je policija.

Dan Rapoport (52) pronađen je ispred luksuzne stambene zgrade u Georgetownu malo prije 18 sati, a policija je dobila dojavu da je neko skočio sa zgrade. Osoblje hitne pomoći pružilo je Rapoportu prvu pomoć na mjestu događaja i odvezli su ga u bolnicu, gdje je kasnije proglašen mrtvim, prenosi Independent.

Portparol metropolitanske policije Brianna Burch rekla je da je njegova smrt i dalje pod istragom.

Policijski izvještaj do kojeg je došao Independent okazalo je da je Rapoport imao razbijeni mobilni telefon naočale, vozačku dozvolu i 2620 dolara u gotovini kod sebe u trenutku smrti.

Vijest o njegovoj smrti otkrio je u objavi na Telegramu bivši urednik ruskog časopisa Tatler. Junija Pugačeva tvrdila je da je njegov pas pronađen u blizini njegove kuće u Washingtonu s oproštajnom porukom i novcem.

Međutim, njegova udovica Alena Rapoport navodno je rekla da je njen suprug sebi oduzeo život. Za rusku novinsku službu RBC rekla je da je u toku istraga o njegovoj smrti i da nije bilo “nikakvih poruka, nema samoubistva”.

“Na našu veliku žalost, suprug i otac naše ćerke više nije s nama”, rekla je za RBC.

Gospođa Rapoport, ukrajinski virolog, takođe je opovrgla tvrdnje Junije Pugačeve da se rastala od supruga i da je on bio u Londonu “u društvu mladih djevojaka”.

Nakon što je 2012. napustio Rusiju zbog podrške prodemokratskom aktivistu Alekseju Navaljnom, Rapoport je kupio nekretninu u Washingtonu. Kasnije ju je prodao Jaredu Kushneru i Ivanki Trump kada su se preselili u glavni grad SAD-a kako bi preuzeli visoke položaje u administraciji Donalda Trumpa u januaru 2017. godine.

Rapoport se nakon prodaje nekretnine preselio u Kijev i tamo upoznao suprugu. “Dan nas je evakuisao iz Kijeva i sam se tamo vratio kako bih pomogao mojoj zemlji. Trebali smo se naći s njim u SAD-u”, rekla je Alena Rapoport za RBC.

Bill Browder, istaknuti Putinov kritičar, napisao je na Twitteru da je njegova smrt “vrlo uznemirujuća vijest.”

“Bio je jedan od prvih finasijera sa sjedištem u Moskvi koje sam poznavao, a koji je javno podržao Alekseja Navaljnog. Počivaj u miru, Dan”, napisao je na Twitteru.

Rapoport je rođen u Letoniji dok je još bila dio Sovjetskog Saveza, a 1980. njegova porodica je dobila politički azil u SAD-u. Studirao je na Univerzitetu u Houstonu prije nego što se 1990-ih preselio u Rusiju kako bi radio u financijskoj i plinskoj industriji.

Rusiju je napustio 2012, navodno zbog podrške Navaljnom, koji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu nakon što se vratio u svoju domovinu u januaru 2021.

Izvor: ”Jutarnji list”

Foto: Dan Rapoport (Facebook)

 

 

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!