“Izrael je počinio 50 holokausta”: Dvorana je zanijemjela, Olaf Scholz nije vjerovao šta čuje

Abasove primjedbe bile su odgovor novinaru koji je pitao hoće li se izviniti Izraelu povodom 50. godišnjice napada palestinskih terorista na izraelske sportiste na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu, pri čemu je ubijeno 10 izraelskih spotrista i trenera i njemački policajac

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izazvao je zgražavanje u utorak kada je optužio Izrael da je počinio “holokaust” nad Palestincima, a to je rekao na konferenciji za novinare u Berlinu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Abas je rekao da je “Izrael počinio 50 masakra na 50 palestinskih lokacija od 1947. godine”. Zatim je dodao “50 masakra, 50 holokausta”.

Abasove primjedbe bile su odgovor novinaru koji je pitao hoće li se izviniti Izraelu povodom 50. godišnjice napada palestinskih terorista na izraelske sportiste na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu, pri čemu je ubijeno 10 izraelskih spotrista i trenera i njemački policajac.

Scholz je slušao Abasove izjave s izrazom zabrinutosti i ozlojeđenosti, ali nije odmah odgovorio.

Njegov portparol Steffen Hebestreit proglasio je konferenciju za novinare završenom odmah nakon Abasovog odgovora, koji je prethodno bio najavljen kao posljednje pitanje.

Hebestreit je nakon toga rekao da je Scholz bio ogorčen Abasovim izjavama.

“Osobito za nas Njemce, svaka relativizacija holokausta je nepodnošljiva i neprihvatljiva”, rekao je kasnije Scholz za njemački tabloid “Bild”.

Javio se i izraelski premijer Yair Lapid, prenosi “Jutarnji list”.

“Mahmud Abas na njemačkom tlu optužuje Izrael da je počinio ‘50 holokausta‘, što nije samo moralna sramota, već i monstruozna laž”, tvitovao je Lapid.

“Šest miliona Jevreja ubijeno je u holokaustu, uključujući milion i po jevrejske djece”, napisao je Lapid dodajući da mu “istorija to nikada neće oprostiti”.

Foto: Mahmoud Abbas i Olaf Scholz (Printscreen)

 

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!