SAD su znale za plan o ruskoj invaziji: “Momci, kopajte rovove, bićete napadnuti”!

Biden je, navodi se, bio odlučan da okupi NATO saveznike uoči invazije bez izazivanja direktnog sukoba između Rusije i SAD-a. Milley je u svojoj aktovci nosio bilježnicu u kojoj su bili navedeni interesi i strateški ciljevi SAD-a. “Problem je bio kako garantovati i sprovoditi međunarodni poredak temeljen na pravilima protiv zemlje s izvanrednim nuklearnim sposobnostima, a da se ne uđe u treći svjetski rat“, piše u WP-u

Američki predsjednik Joe Biden bio je obaviješten o planovima Rusije za napad na Ukrajinu mjesecima prije početka invazije, tvrdi Washington Post, koji je analizirao, kako su naveli, put do rata u Ukrajini.

Još u oktobru 2021, Bidenovi savjetnici su američkom predsjedniku u Ovalnoj sobi predstavili ratne planove ruskog predsjednika Vladimira Putina, o invaziji na Ukrajinu punih razmjera.

Američke obavještajne agencije su koristile satelitske fotografije, presretene komunikacije i ljudske izvore kako bi zaključile da Putin gomila snage duž ukrajinske granice s ciljem da zauzme glavni grad Kijev i veći dio zemlje, ostavljajući Ukrajini samo dio teritorije na zapadu.

KAKO PROTIV NUKLEARNE SILE, A DA SE NE IZAZOVE SVJETSKI RAT?

SAD su otkrile i da je Putin značajno povećao sredstva za vojne operacije, dok je manje novca izdvajao za borbu protiv pandemije korona virusa.

„Procjenjujemo da planiraju da izvrše značajan strateški napad na Ukrajinu simultano iz nekoliko pravaca“, rekao je Bidenu general Mark Milley, čelnik Zajedničkog štaba.

Washington Post dalje navodi da je svaka odluka o naoružavanju Ukrajine donesena tako da se Rusiji ne bi dao razlog za napad na SAD i NATO.

Biden je, navodi se, bio odlučan da okupi NATO saveznike uoči invazije bez izazivanja direktnog sukoba između Rusije i SAD-a. Milley je u svojoj aktovci nosio bilježnicu u kojoj su bili navedeni interesi i strateški ciljevi SAD-a.

“Problem je bio kako garantovati i sprovoditi međunarodni poredak temeljen na pravilima protiv zemlje s izvanrednim nuklearnim sposobnostima, a da se ne uđe u treći svjetski rat“, piše u WP-u, prenosi Al Jazeera.

Oprez SAD-a s naoružavanjem Ukrajine često je izazivao frustraciju u Kijevu, koji je uporno zahtijevao moćnije oružje, čak i ako su ukrajinske vlasti u javnosti tvrdile da sumnjaju da će biti invazije.

Biden je, prema istraživanju Posta, od direktora CIA-e Williama Burnsa zahtijevao da isporuči Putinu poruku – „znamo šta smjerate, a ako bude invazije, posljedice će biti teške“, što je on i učinio.

PORUKA ŠEFA CIA-E PUTINU

Putin se, tvrdi Burns, žalio na širenje NATO-a i dovodio je u pitanje legitimnost vlasti u Ukrajini.

Burns, nekadašnji američki ambasador u Moskvi, Bidenu je rekao da njegova zabrinutost nakon razgovora s Putinom nije umanjena, već suprotno, da je porasla.

Ukrajinski zvaničnici u isto vrijeme su se žalili da, koliko god je SAD s njima dijelio informacije o mogućoj invaziji, Washington nije otkrivao sve detalje. U novembru, saradnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog posjetio je State Department, gdje ga je dočekao visoki američki zvaničnik, ponudio mu kafu i uz osmijeh rekao: „Momci, kopajte rovove“.

„Kada smo uzvratili osmijeh“, kaže ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, “američki zvaničnik je dodao: „’Ozbiljan sam, počnite kopati rovove… Bićete napadnuti. Napad velikih razmjera i morate biti spremni’“.

„Tražio sam detalje, nije ih bilo“, rekao je Kuleba.

Joe Biden (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!