Obama: Povlačenje SAD iz iranskog sporazima je pogrešna odluka

Obama se nakon Trampove odluke oglasio na svom Facebooku. “Ima nekoliko pitanja koja su važnija za bezbjednost SAD od potencijalnog širenja nuklearnog oružja ili potencijala za još veći i razorniji rat na Bliskom istoku. Zato su se SAD i pridružile JCPOA-u (Zajedničkom opsežnom planu djelovanja)”, napisao je Obama

Foto: Printscreen

Bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack) rekao je da je odluka Donalda Trampa (Trump) o povlačenju SAD iz istorijskog iranskog nuklearnog sporazima, uspostavljenog u vrijeme Obamine administracije, pogrešna. 

Obama se nakon Trampove odluke oglasio na svom Facebooku.

“Ima nekoliko pitanja koja su važnija za bezbjednost SAD od potencijalnog širenja nuklearnog oružja ili potencijala za još veći i razorniji rat na Bliskom istoku. Zato su se SAD i pridružile JCPOA-u (Zajedničkom opsežnom planu djelovanja)”, napisao je Obama.

Tramp je dugo kritikovao ovaj dogovor, a ranije danas je rekao da on nije postigao dovoljno u osiguravanju saglasnosti Teherana i da će se SAD zato povući iz njega.

“Iran je režim terora, a nepreduzimanje koraka još je opasnije nego njihovi pokušaji nuklearnog oružja”, rekao je Tramp.

“Stvarnost je jasna. JCPOA djeluje, i to je pogled naših evropskih saveznika, nezavisnih stručnjaka i aktuelnog američkog ministra odbrane. Sporazum je u interesu Amerike, jer je značajno smanjio iranski nuklearni program”, napisao je Obama. 

Iako se Trampova administracija složila da je iranski nuklearni program velika prijetnja, predsjednik je u oktobru prošle godine najavio da ga neće ponovo potvrditi. Uprkos dokazima Ujedinjenih nacija o tome da Teheran učestvuje u odredbama sporazuma, Tramp je rekao da su djelovi sporazuma prekršeni. Napuštanje sporazuma otvoriće vrata jačim privrednim sankcijama za Iran, čije ublažavanje predstavlja podsticaj Iranu da se pridržava dogovora.

Ono što brine mnoge, a današnja je Trampova najava dokazala da zaista i jeste tako, je to da je Trampov novi savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton (John Bolton) bio glasan zagovornik napuštanja sporazuma, baš kao i novi državni sekretar Majk Pompeo (Mike), koji je taj sporazum nazvao “katastrofalnim”, piše “Avaz”.

Obama je istakao da je taj sporazum model za ono kako bi diplomatija trebala da izgleda. Iako je bivši predsjednik bio za debatu o iranskom nuklearnom sporazumu, rekao je da sve treba biti potkovano činjenicama.

“Iran je uništio jezgro reaktora koji je mogao da proizvodi oružje s plutonijumom, uklonio je dvije trećine svojih postrojenja i stavio ih pod međunarodno posmatranje i eliminisao 97 odsto svojih materijala obogaćenih uranijumom, nužnih za bombu”, napisao je Obama i dodao da je napuštanje sporazuma okretanje leđa najbližim saveznicima SAD.

Dodao je i da će uvijek biti promjena u administracijama različitih predsjednika u demokratiji, ali “ovakvo dosljedno gaženje međunarodnih sporazuma od Trampa dovodi do srozavanja američkog kredibiliteta i stavlja nas nasuprot najvećih svjetskih sila”, napisao je Obama, vjerovatno pritom misleći i na Pariski sporazum o klimatskim promjenama.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!