Trumpova odluka bi mogla da košta Boeing više milijardi dolara

Američki proizvođač ima ugovore o prodaji aviona iranskim vazduhoplovnim kompanijama u vrijednosti 20-ak milijardi dolara, prema kataloškoj cijeni

Foto: Printscreen

Odlukom o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom američki predsjednik Donald Trump ugrožava više milijardi dolara vrijedne sporazume Boeinga o obnavljanju zastarjele iranske komercijalne vazdušne flote, ocjenjuje TV mreža CNBC.

Američki proizvođač ima ugovore o prodaji aviona iranskim vazduhoplovnim kompanijama u vrijednosti 20-ak milijardi dolara, prema kataloškoj cijeni.

Ipak, broj ugovorenih aviona za Iran mali je u odnosu na ukupnu knjigu narudžbi Boeinga, koji je prvo tromjesječje ove godine završio s neizvršenim narudžbama za više od 5.800 aviona, među kojima je više od 4.600 naručenih modela 737, prenosi Tanjug.

Boeing je saopštio da nije uključio iranske ugovore u svoju knjigu narudžbi, tako da podatak vezan za neispunjene narudžbe ostaje nepromijenjen.

Međutim, kako dodaje CNBC, Boeingov evropski rival Airbus uključio je svoje ugovore s iranskim vazdušnim kompanijama u svoju knjigu naruždbi.

“Nakon današnje objave (predsjednika Donalda Trumpa) konsultovaćemo se sa Vladom SAD-a o idućim koracima”, naveo je Boeing u saopštenju proslijeđenom medijima u utorak kasno uveče.

Dionice kompanije završile su trgovački dan na berzi u padu za 0,6 odsto.

Trump je juče objavio da će obnoviti sankcije Iranu, koje su bile ukinute sporazumom iz 2015. nakon što je Iran pristao na ograničenje nuklearnog programa, što je omogućilo ugovaranje poslova s iranskim vazdušnim kompanijama.

Boeing je u decembru 2016. objavio najveći broj svojih aranžmana s iranskim vazdušnim kompanijama, koji obuhvata 80 aviona za Iran Air, među kojima je 50 modela 737 MAX 8.

U aprilu 2017. vazdušna kompanija Iran Aseman Airlines potpisala je sporazum o kupovini 30 aviona Boeing 737 MAX, uz mogućnost kupovine još 30.

Kad je izvijestio o sporazumu s Iranom, Boeing je naveo da će ta porudžbina osigurati 100.000 radnih mjesta u SAD-u.

Richard Aboulafia, potpredsjednik u Teal Groupu, izjavio je za CNBC da, i ako sporazumi budu potpuno poništeni, to vjerovatno neće imati veliki uticaj na Boeing, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!