Salman Ruždi u svjesnom stanju, razgovarao sa inspektorima o napadu

Osumnjičeni za napad je, piše Nova.rs, identifikovan kao 24-godišnji Hadi Matar. On je skočio na binu u Njujorku i bacio se na pisca, a nakon toga ga je više puta ubo nožem. Osumnjičenog je zadržala publika, sve dok ga policija nije odvela u pritvor

Nagrađivani autor Salman Ruždi je budan i komunicira sa istražiteljima, ali će morati da ostane na bolničkom liječenju zbog teških povreda nakon napada nožem u zapadnom Njujorku u petak, prenosi CNN.

Ruždi (75) je podvrgnut hitnoj operaciji nakon što ga je muškarac nekoliko puta ubo nožem prije njegovog zakazanog predavanja u Njujorku.

Čuveni pisac bio je pri svjestan u ponedjeljak i u stanju da odgovori na pitanja istražitelja. Nejasno je šta je Ruždi rekao inspektorima nakon napada koji je potresao književni svet i izazvao osude iz cijelog svijeta.

Osumnjičeni za napad je, piše Nova.rs, identifikovan kao 24-godišnji Hadi Matar. On je skočio na binu u Njujorku i bacio se na pisca, a nakon toga ga je više puta ubo nožem. Osumnjičenog je zadržala publika, sve dok ga policija nije odvela u pritvor.

Pisac je zadobio tri ubodne rane na vratu, četiri na stomaku, na desnom oku i grudnom košu, kao i ranu na desnoj butini.

IZJASNIO SE DA NIJE KRIV

Matar se prilikom saslušanja izjasnio da nije kriv za napad na čuvenog pisca. Međutim, tužilac je ocijenio da je u pitanju „unapred planirani“ zločin sa predumišljajem, zbog kojeg je autor „Satanskih stihova“ ostao u bolnici sa teškim povredama.

Sudija nije pristala na kauciju za privremeno puštanje na slobodu nakon što joj je okružni tužilac Džejson Šmit ukazao da je Hadi Matar smišljeno preduzeo korake da namjerno naudi Ruždiju, jer je unaprijed obezbijedio propusnicu za događaj na kome je proslavljeni autor govorio i stigao dan ranije u Njujork sa lažnom ličnom kartom.

TEŠKE POVREDE

Ruždi je nakon napada hitno transportovan u bolnicu, a neko vrijeme je bio priključen na respirator zbog životne ugroženosti. Doktori su procijenili da je dovoljno stabilan da se aparat za disanje isključi, ali se suočava sa dugotrajnim procesom oporavka.

“Salman će vjerovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena”, rekao je njegov advokat.

Foto: Salman Ruždi (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!