Zeta postala samostalna opština

Nijesu usvojena tri amandmana Demokratskog fronta kojima je predviđeno da se teritorija buduće opštine proširi na dio Dajbaba sa Kućama Rakića i Žabljak Crnojevića. Iz DF-a su amandmane obrazložili time da bi, uz ova naselja, buduća opština bila ekonomski održivija. Poslanik DF-a Milan Knežević tokom rasprave je rekao da to nijesu njihovi amandmani, već zahtjevi građana Zete koji blokiraju kružni tok na saobraćajnici Podgorica-Bar kod skretanja prema aerodromu, tražeći da poslanici ispune njihove zahtjeve kroz amandmane

Skupština je večeras, većinom glasova, usvojila izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu, čime je Zeta dobila status samostalne opštine.

Za prvi “zetski zakon”, Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, glasala su 44 poslanika, dva su bila protiv, a 35 uzdržani.

Nijesu usvojena tri amandmana Demokratskog fronta kojima je predviđeno da se teritorija buduće opštine proširi na dio Dajbaba sa Kućama Rakića i Žabljak Crnojevića. Iz DF-a su amandmane obrazložili time da bi, uz ova naselja, buduća opština bila ekonomski održivija.

Poslanik DF-a Milan Knežević tokom rasprave je rekao da to nijesu njihovi amandmani, već zahtjevi građana Zete koji blokiraju kružni tok na saobraćajnici Podgorica-Bar kod skretanja prema aerodromu, tražeći da poslanici ispune njihove zahtjeve kroz amandmane.

Knežević je poručio da je spreman da odustane od Žabljaka Crnojevića, koji pripada Cetinju, „ako je to mjera kompromisa“.

On je ponovio da, ako većina traži dvije trećine za rješavanje krize za izbore u pravosuđu, DF će u to ukalkulisati interese građana Zete.

Nije prihvaćen ni amandman Prave Crne Gore da se omogući građanima Zete da glasaju na predstojećim izborima u Podgorici.

Nijesu prošao ni amandman Demokrata kojim su predvidjeli da rok primjene zakona bude 1. januar 2024. godine.

Amandman predlagača da se do 30. juna 2023. godine opština Zeta finansira iz budžeta Glavnog grada, postao je sastavni dio zakona.

Skupština je usvojila i “postojanje razloga da zakon stupi na snagu objavljivanjem u Službenom listu”.

U Skupštini je večeras, većinom glasova, izglasan i drugi „zetski zakon“, odnosno izmjene i dopune Zakona o Glavnom gradu, prenose “Vijesti”.

Za taj zakon glasala su 44 poslanika, dva su bila protiv i 35 uzdržanih.

Nije usvojen amandman Marka Milačića koji je tražio da se primjena zakona odloži 30 dana nakon objavljivanja rezultata izbora u Podgorici. Nije prošao ni amandman Alekse Bečića i Danila Šaranovića (Demokrate) koji su takođe tražili odlaganje primjene zakona, ali do 1. januara 2024.

Skupština je usvojila i “postojanje razloga da zakon stupi na snagu objavljivanjem u Službenom listu”.

Foto: Printscteen

 


Idi na VRH
error: Content is protected !!