Stojković o rehabilitaciji Kalabića: Od kada je društveno prihvatljivo ubijati decu i počiniti masovne pokolje?

“Veoma sam potrešena presudom o Kalabićevoj rehabilitaciji, čak i lično, budući da je taj čovjek ubio dosta članova moje šire familije. Do prije deset godina bilo je i živih svjedoka koji su pukim slučajem preživjeli taj zločin u Drugovcu. Presuda je još jedan talas pojačavanja i odobravanja zvjerstava u našim glavama. Za vlast, to je još jedno sredstvo cijepanja društvenog tkiva i razaranja svake ideje humanosti. Vučić umije da vlada samo u takvom društvu – moralno opustošenom”, zaključuje Biljana Stojković

Rehabilitacija ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata nije iznenađujuća u Srbiji koja glorifikuje ratne zločince iz skorašnjih ratova. Nacionalistička emocija je pažljivo njegovana tokom decenije naprednjačke vlasti i mislim da nikada nije toliko duboko ušla u društveno tkivo, kaže za “Dana” Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu.

Komentarišući rehabilitaciju četničkog vođe Nikole Kalabića, sagovornica “Danasa” kaže da se ovdašnje društvo nikada nije srozalo u etičkom smislu kao danas, tokom vlasti SNS.

“Mnogi pozdravljaju rehabilitaciju Kalabića za koga postoje nesporni dokazi da je lično učestvovao u najstrašnijim ubistvima nedužnih civila i djece”. Izopačenost percepcije velikog dijela stanovništva je neopisiva i posebno se vidi u pokušajima da se opravdaju zvjerstva tog čovjeka. Od kada je ubijanje djece postalo društveno prihvatljivo?”, kaže Biljana Stojković.

Do koje mjere smo mi upropašćeni u moralnom smislu, napominje ona, ako nam je u redu masovno ubijanje?

“Veoma sam potrešena presudom o Kalabićevoj rehabilitaciji, čak i lično, budući da je taj čovjek ubio dosta članova moje šire familije. Do prije deset godina bilo je i živih svjedoka koji su pukim slučajem preživjeli taj zločin u Drugovcu. Presuda je još jedan talas pojačavanja i odobravanja zvjerstava u našim glavama. Za vlast, to je još jedno sredstvo cijepanja društvenog tkiva i razaranja svake ideje humanosti. Vučić umije da vlada samo u takvom društvu – moralno opustošenom”, zaključuje Biljana Stojković.

Foto: Biljana Stojković (Printscreen/N1)

 

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!