Oleg Deripaska izgubio sporove protiv Crne Gore, sud naložio da nadoknadi sve troškove

Deripaska je ovaj arbitražni postupak pokrenuo decembra 2016. godine tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenutom sporazumu o zaštiti stranih investicija. Iako nije bila opredijeljena tačna vrijednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtijevana naknada štete ne manja od 600 miliona eura. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku, Crna Gora je u potpunosti pobijedila potpuno neosnovane argumente Deripaske i time odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv Deripaske i njegovih kompanija”, navodi se u saopštenju

Oleg Deripaska (Foto: Printscreen/CCNBC International TV)

Arbitražni tribunal sa sjedištem Štokholmu donio je juče jednoglasnu odluku u korist Crne Gore koju je tužio ruski biznismen Oleg Deripaska. Osim toga, Deripaski je Arbitražni tribunal, koji je povodom ovog slučaja ročište održao u Hagu, odredio da nadoknadi sve troškove koje je Crna Gora snosila u ovom postupku.

“Tom odlukom, arbitražni tribunal je jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, nije primjenljiv na Crnu Goru. Zbog toga se arbitražni tribunal oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtjevima Deripaske”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Arbitražni tribunal je, dodatno, odredio da Deripaska Crnoj Gori nadoknadi sve troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je Crna Gora dosad snosila u ovom postupku.

“Deripaska je ovaj arbitražni postupak pokrenuo decembra 2016. godine tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenutom sporazumu o zaštiti stranih investicija. Iako nije bila opredijeljena tačna vrijednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtijevana naknada štete ne manja od 600 miliona eura. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku, Crna Gora je u potpunosti pobijedila potpuno neosnovane argumente Deripaske i time odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv Deripaske i njegovih kompanija”, navodi se u saopštenju.

Podsjećanja radi, ovo je bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem KAP-a. Prethodna dva postupka je pokrenula kiparska kompanija Deripaske, CEAC Holdings Limited, pri čemu jedan po osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Srbije i Crne Gore i Republike Kipar, a drugi po osnovu Ugovora o poravnanju iz novembra 2009. godine.

U oba takva postupka postupajući arbitražni tribunali su odbijali CEAC-ove zahtjeve i dosudili Crnoj Gori troškove postupka. CEAC i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan pomenutim arbitražnim odlukama, i opstruira sudske postupke kroz koje Crna Gora pokušava prinudno da naplati svoja potraživanja, prenosi CdM.

Arbitražni tribunal u postupku protiv Deripaske činili su predsjedavajuća Jean Kalicki, i ko-arbitri Brigitte Stern i Zachary Douglas QC. Crnu Goru su zastupali advokatska kancelarija Moravčević Vojnović i partneri AOD (u saradnji sa Schönherr) iz Beograda (advokati Slaven Moravčević, Jelena Bezarević Pajić, Tanja Šumar i Vanja Tica) i David Pawlak iz Varšave i Vašingona. Tužioca su u ovom postupku zastupali Egorov Puginsky Afanasiev &Partners (Moskva), prof. Guglielmo Verdirame i dr Kate Parlett (London) i Hecate Legal Advisory LLC (Moskva).

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!