Preživjeli Srebreničani obilježili godišnjicu u Kravici: Odata počast za 1.316 Bošnjaka

Najveći broj ubijenih tijela iz skladišta u Kravici, prema nalazima vještaka, zakopan je u grobnicama Glogova I, gdje je 1999. godine ekshumirani posmrtni ostaci 191 osobe i 283 dijela tijela, te u masovnoj grobnici Ravnice, gdje su ekshumacijom 2000. godine pronađena tijela 32 osobe i približno 148 djelova tijela. U grobnici Glogova su pored tijela ubijenih pronađeni i dijelovi armiranog betona, okvir vrata, te dijelovi vrata koji su identični onima iz skladišta Kravica

Programom obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a u julu 1995. godine u organizaciji Udruženja porodica žrtava srebreničkog genocida, preživjeli članovi porodica, komšije i prijatelji danas su posjetili devet stratišta i dvije masovne grobnice u Podrinju.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe ispred zgrade Osnovnog suda i stare policijske stanice, zgrade Elektroprijenosa u Potočarima i masovne grobnice Budak, iznad Memorijalnog centra Potočari, posjetioci su se uputili u Kravicu.

NIJE DOZVOLJEN ULAZAK

Zbog radova na hangarima Poljoprivredne zadruge Bratunac, Majkama Srebrenice ovog puta nije dozvoljeno ulazak u krug i polože cvijeće pored jednog hangra, u kojem su ubijani Srebreničani. One su cvijeće postavile na novoizgrađenu ogradu oko hangara i dostojanstveno odale počast i proučile Fatihu svim žrtvama.

Na tom mjestu su vojne i policijske snage RS u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih i dokazima u Haškom tribunalu, mučile i ubile više od 1.316 Bošnjaka Srebrenice, koji su se preko šuma pokušali probiti do slobodne teritorije.

Najveći broj ubijenih tijela iz skladišta u Kravici, prema nalazima vještaka, zakopan je u grobnicama Glogova I, gdje je 1999. godine ekshumirani posmrtni ostaci 191 osobe i 283 dijela tijela, te u masovnoj grobnici Ravnice, gdje su ekshumacijom 2000. godine pronađena tijela 32 osobe i približno 148 djelova tijela. U grobnici Glogova su pored tijela ubijenih pronađeni i dijelovi armiranog betona, okvir vrata, te dijelovi vrata koji su identični onima iz skladišta Kravica, piše “Avaz”.

“Nakon mučenja i ubijanja bombama, oni koji su davali znake života ubijeni su mecima iz pušaka i pištolja. Zatim su ukopani u primmarnu grobnicu Glogova kod Bratunca, a nakon toga tijela su ponovo premještena u sekundarne grobnice Budak i Zeleni Jadar”, rečeno je na času istorije ispred zloglasnog hangara u Kravici.

ZLOGLASNA KRAVICA

“Majke Srebrenice nikada neće zaboraviti zloglasnu Kravicu i druga stratišta. Znaju kakva je situacija u pravosuđu, ali one neće dozvoliti da se zaboravi šta se ovdje desilo i nastavit će tragati za najmilijima dok su god žive”, poruka je Majki Srebrenice.

Nakon posjete Kravici, preživjele porodice žrtava srebreničkog genocida danas su posjetili i stratišta, školu u Pilici, lokalitet Brana, Petkovci, Branjevo, Orahovac, Novu Kasabu i masovnu grobnicu u Kozluku kod Zvornika.

Vjerske obrede predvodili su imami iz Srebrenice, Bratunca, Nove Kasabe, Glumine, Zvornika i Kozluka i ostali imami iz Podrinja.

Foto: Detalj iz Kravice 1995 (Printscreen/Pravda Bosna)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!