Primirje u Halepu se poštuje, borbe utihnule

“Sporazum se odnosi na odlazak boraca. Civili mogu da ostanu, mogu da odu na bezbjedna mjesta, mogu da iskoriste humanitarne aranžmane koji se sprovode na terenu. Niko neće povrijediti civile”, rekao je ruski ambasador pri UN

Borbe u Halepu su večeras utihnule, izvijestio je Reutersov reporter sat vremena nakon što je dogovoreno primirje.

Nešto ranije je ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama (UN) Vitalij Čurkin izjavio da su sve vojne akcije u istočnom Halepu okončane i da je sirijska vlada ponovo uspostavila kontrolu nad područjima koja su kontrolisali pobunjenici.

On je to rekao pri kraju hitno sazvane sjednice Savjeta bezbjednosti UN-a, prenosi AP.

“Prema informacijama koje smo primili u posljednjih sat vremena, vojne akcije u istočnom Halepu su okončane”, kazao je Čurkin.

On je dodao da stoga “ne postoji pitanje nekakvog prekida neprijateljstava, ili nekakve specijalne humanitarne operacije”.

“Sirijska vlada je ponovo uspostavila kontrolu nad istočnim Halepom”, naveo je ruski ambasador pri UN.

U međuvremenu je Turska najavila da će postaviti šatorski grad za prihvat do 80.000 izbjeglica iz tog sirijskog grada.

“DOGOVOR SE NE ODNOSI NA CIVILE”

Čurkin je ranije danas izjavio da je postignut sporazum po kojem bi pobunjenički borci trebali da napuste Halep, oko kojeg se vode borbe, ali da se taj dogovor ne odnosi na civile.

“Moja posljednja informacija je da je zaista postignut dogovor na terenu po kojem će borci napustiti grad”, rekao je on novinarima u New Yorku i dodao da bi primjena dogovora mogla da se desi “možda u narednih nekoliko sati”, prenio je Reuters.

Čurkin je, javlja Al Jazeera, iznio tvrdnju da ruski vojni zvaničnici koji su u Halepu “ne primjećuju bilo kakva kršenja međunarodnog prava”.

“Sporazum se odnosi na odlazak boraca. Civili mogu da ostanu, mogu da odu na bezbjedna mjesta, mogu da iskoriste humanitarne aranžmane koji se sprovode na terenu. Niko neće povrijediti civile”, rekao je ruski ambasador pri UN.

Ranije danas je objavljeno da je postignut sporazum opozicije i vlade o prekidu vatre i evakuaciji iz Halepa, nakon izvještaja o masovnom stradanju civila u ovom sirijskom gradu.

Član pregovaračkog tima sirijske opozicije za Al Jazeeru je potvrdio da je postignut sporazum sa ruskom stranom o prekidu vatre u Halepu.

Dogovor predviđa da civili i borci opozicije budu evakuisani u područja na sjeveru i zapadu pokrajine Halep.

Dogovor o evakuaciji civila i opozicionih boraca iz istočnog Halepa potvrdio je za AFP pobunjenički funkcioner, a potvrdila službena Moskva.

“Postignut je dogovor o evakuaciji stanovnika Halepa, civila i boraca s lakim naoružanjem iz opkoljenih četvrti istočnog Halepa”, kazao je Yasser al-Youssef iz pobunjeničke grupe Nuredin al-Zinki.

PRVA FAZA TOKOM NEKOLIKO SATI

Dodao je da dogovor “podržavaju Rusija i Turska” i da će biti sproveden “tokom nekoliko sati”.

“Posljednja informacija koju sam dobio je da je tamo postignut dogovor i da će borci napustiti grad”, rekao je Čurkin.

“Prva faza će biti evakuacija civila i povrijeđenih tokom nekoliko sati, a pratiće ih borci sa svojim lakim naoružanjem”, kazao je Youssef.

U dogovoru piše da oni kojima je dopuštena evakuacija mogu da biraju između pobunjeničke teritorije u zapadnom dijelu provincije Halep, ili susjedne provincije Idlib.

Izvor iz pobunjeničke grupe Ahrar al-Sham takođe je potvrdio postizanje sporazuma, istakavši da će civili, a potom borci, biti evakuisani autobusima u te provincije.

Provinciju Idlib, koja se nalazi u sjeverozapadnoj Siriji, gotovo u potpunosti kontrolišu pobunjenici. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!