Političari se bore za poziciju direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima: Ranko ćuti, a Dritan se češlja

Dok čekamo ime novog partijskog rješenja koji će zasjesti u fotelju direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, jedan pravi stručnjak za ovu oblast i profesionalka sa dvadesetogodišnjim iskustvom je i dalje nezaposlena. Naime, bivša pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši, koju su Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović odmah nakon preuzimanja vlasti ostavili bez posla, iako nije pripadala nijednoj stranci – posao i dalje traži. Njena krivica je, po svemu sudeći, bila ta što je njegovala čvrstu vezu između matice i dijaspore i bila rijedak profesionalac na koga se dijaspora u svakom trenutku mogla osloniti

Više od mjesec dana je prošlo otkako je Portal Revije Fokus od Ranka Krivokapića, ministra vanjskih poslova Crne Gore, između ostalog, tražio odgovor i na pitanje da li će depolitizovati Upravu za saradnju sa dijasporom – iseljenicima i na rukovodeće položaje imenovati osobe koje nijesu politički angažovane i time prekinuti s dosadašnjom praksom imenovanja partijskih vojnika za koje se ne zna da li prilikom posjeta iseljenicima predstavljaju Upravu ili svoju stranku.

Isti e-mail smo proslijedili i na adresu premijera Dritana Abazovića, ali odgovora nije bilo.

Čak ni potvrde da su dobili naš e-mail.

Nijesmo odustajali, nakon par dana ponovo smo pisali i tražili da potvrde da su dobili naša pitanja, ali iz kabineta Krivokapića i Abazovića se nijesu oglašavali.

Ignorisani smo baš kao kad je premijer bio Zdravko Krivokapić.

ZDRAVKOVI „APOSTOLI“ JURIŠALI NA ISELJENIKE

Nakon promjene vlasti u Crnoj Gori 2020. godine, predstavnici takozvane “apostolske” Vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem pokrenuli su pravu hajku na crnogorske državljane koji trenutno žive i rade u inostranstvu. Prvo se na udaru našlo rukovodstvo Uprave za dijasporu, a zatim su instalirani Zdravkovi poslušnici počeli da traže među dijasporom podobne i poslušne koji bi bez reakcije posmatrali realizaciju namjere brisanja crnogorskih državljana iz biračkih spiskova i utapanja Crne Gore u „srpski svet“. Naravno, isti su se potrudili da ne izvrše zakonsku obavezu i zakažu sjednicu Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, valjda se plašeći što članovi ovog tijela nemaju rezervnu domovinu osim Crne Gore. Isti nijesu realizovali ni Ljetnju školu namijenjenu djeci iz dijaspore, jer se na istoj, po komentaru istaknutog člana partije koja je kadrirala rukovodioce u Upravi, djeca “crnogorče”.

Znajući za namjere predstavnika nove vlasti, većina udruženja iz dijaspore su u minulom periodu bojkotovala Vladu Crne Gore i Upravu za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, o čemu su se javno u više navrata i oglašavali. To se posebno vidjelo na “Danima dijaspore” održanim u Bijelom Polju, gdje je, po riječima upućenih, bilo dvadesetak iseljenika na Gradskom trgu, dok su ostatak činili političari iz Crne Gore koji su jedni drugima aplaudirali i tješili se da će ih dijaspora jednog dana prihvatiti, što se, naravno, nije desilo.

Političari aplaudirali jedni drugima – Skup dijaspore CG u Bijelom Polju gdje je najmanje bilo iseljenika

Pokušaji predstavnika Krivokapićeve i Abazovićeve družine da iseljenike uvjere da, primjera radi, Vesna Bratić nije to što je sama izjavila da jeste, propali su. Baš kao i njihova Vlada, čiji će premijer ostati najviše upamćen po ljubljenju ruku popovima.

SVE JE ISTO SAMO ZDRAVKA NEMA

Namjere da marginalizuju dijasporu su otkrivene uprkos maskama na licima – Bivša Vlada Crne Gore

Formiranje nove Vlade na čelu sa Dritanom Abazovićem i potpredsjednicima iz redova SNP-a, BS i SDP-a, dalo je nadu iseljenicima da će se i odnos matice prema dijaspori popraviti. Međutim, za sada ništa od toga.

Praksa koja je postojala u Vladi Zdravka Krivokapića da ne odgovaraju na poruke kada je u pitanju naš medij, nastavljena je. Upućeni kažu da je to vjerovatno zbog pitanja o depolitizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima i to u trenutku kad se u Vladi Crne Gore vodi prava „trgovinska bitka“ koji će od političara zasjesti u fotelju direktora, kao i na koji način će se zahvaliti perspektivnom 69-godišnjem vršiocu dužnosti direktora, koga je Zdravko Krivokapić imenovao u posljednjim minutima svog vladanja.

Dobro upućeni izvori kažu da je premijer Abazović pokušavao da postavi kandidata iz stranke koja je u Srbiji u velikoj ljubavi sa Aleksandrom Vučićem. Navodno, ministar vanjskih poslova se protivio tome, a jedan crnogorski portal je objavio „žalopojku“ izigranih zbog direktorske fotelje kao i da će to mjesto po svemu sudeći, pripasti Bošnjačkoj stranci.

STRUČNJACI NEZAPOSLENI, POLITIČARI IMAJU PREDNOST

I dok čekamo ime novog partijskog rješenja koji će zasjesti u fotelju direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, jedan pravi stručnjak za ovu oblast i profesionalka sa dvadesetogodišnjim iskustvom je i dalje nezaposlena. Naime, bivša pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši, koju su Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović odmah nakon preuzimanja vlasti ostavili bez posla, iako nije pripadala nijednoj stranci – posao i dalje traži. Njena krivica je, po svemu sudeći, bila ta što je njegovala čvrstu vezu između matice i dijaspore i bila rijedak profesionalac na koga se dijaspora u svakom trenutku mogla osloniti.

Krivica Elvire Bekteši, po svemu sudeći, bila je ta što je njegovala čvrstu vezu između matice i dijaspore i bila rijedak profesionalac na koga se dijaspora u svakom trenutku mogla osloniti

Da je Crna Gora građanska država, osobe sa ovakvim znanjem i iskustvom bi rado bile viđene u državnoj upravi. Međutim, Crna Gora je država u kojoj bez partijske knjižice tešto da možete naći posao i uvijek ćete se naći na vjetrometini.

I zato svim tim političarima, bilo da se radi o onim iz vlasti ili opozicije, kada dođu u posjetu dijaspori i počnu govoriti o građanskoj državi, treba otvoreno reći:

„Gospodo, nemojte da nas lažete, Crna Gora je partijska država. Vi samo govorite o građanskoj državi u kojoj će imati svi jednaka prava onda kad nemate priliku da vaša partija vrši vlast. A kada zasjednete u fotelju, uvijek će vaši partijski članovi imati prednost u odnosu na profesionalce i stručnjake. Tako je bilo ranije, a tako i sada“.

Portal Revije Fokus ima informaciju da će predstavnici najjačih iseljeničkih organizacija, ukoliko ovako stanje u Upravi i odnos države prema dijaspori ostane, bojkotovati “Dane dijaspore” koji su planirani da budu održani u Rožajama.

Međutim, do tada ima dosta vremena i ostaje nam da posmatramo da li će ministar Ranko Krivokapić u međuvremenu smoći snage da nam kaže nešto o ovoj temi i eventualno stvari konačno dovede u red. Možda će mu u tome pomoći, ukoliko se sjete šta su o depolitizaciji potpisniku ovih redova u Njujorku govorili, premijer Abazović i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović.

Dijaspora to svakako zaslužuje, ne samo na priči.

Sead Hodžić

Foto: Vlada Crne Gore i Fokuspress.com

Perović: Po sljedećem šefu Uprave za dijasporu ogledaće se namjere Vlade

Idi na VRH
error: Content is protected !!