UN: Metke kojima je ubijena Shireen Abu Akleh ispalili Izraelci

Više svjedoka je reklo da su reporterku ubile izraelske snage. Nekoliko medijskih organizacija takođe su sprovele istrage kojima su došle do istog zaključka

Ujedinjene nacije su saopštile da informacije koje su prikupili pokazuju da su metke kojima je 11. maja ubijena novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh ispalile izraelske snage.

“Sve informacije koje smo prikupili… pokazuju da su metke kojima je Abu Akleh ubijena, a njen kolega Ali Sammoudi ranjen, ispalile izraelske bezbjednosne snage”, rekla je portparolka UN-a za ljudska prava (OHCHR) Ravina Shamdasani.

Dodala je da informacije koje je prikupio OHCHR ne otkrivaju nikakve “aktivnosti naoružanih Palestinaca u neposrednoj blizini novinara”.

Abu Akleh su ubile izraelske snage dok je izvještavala o vojnom napadu na Jenin, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Njeno ubistvo izazvalo je bijes Palestinaca i cijelog svijeta.

Više svjedoka je reklo da su reporterku ubile izraelske snage. Nekoliko medijskih organizacija takođe su sprovele istrage kojima su došle do istog zaključka.

Shamdasani je rekla da je istraga OHCHR-a pokazala da je izraelskim vojnicima koji su bili smješteni dalje niz ulicu bilo vidljivo da su Abu Akleh i njene kolege novinari pripadnici medija.

“Nekoliko pojedinačnih, naizgled dobro usmjerenih metaka ispaljeno je prema njima (novinarima) iz smjera izraelskih bezbjednosnih snaga.”

Dodala je da je nastavljeno pucanje na nenaoružanog muškarca koji je pokušao da pomogne Abu Akleh, kao i na novinara koji se skrivao iza drveta.

Šefica OHCHR-a Michelle Bachelet ponovo je pozvala izraelske vlasti da pokrenu kaznenu istragu o ubistvu Abu Akleha, rekla je Shamdasani.

Izraelski zvaničnici, među kojima i premijer Naftali Bennett, na početku su tvrdili da su Abu Akleh možda ubili palestinski naoružani napadači. Ali, kasnije su rekli da ne mogu isključiti mogućnost da je metak ispalio izraelski vojnik.

Ipak, još nisu rekli da li će neko kazneno odgovarati zbog ubistva, niti su objavili rezultate interne istrage, prenosi Al Jazeera.

Al Jazeera Media Network je 26. maja formirala pravni tim koji će ubistvo Shireen Abu Akleh proslijediti Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Foto: Shireen Abu Akleh (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!