ACBiH nagradilo pokojnog senatora Mekejna, ambasadorke Kormak i Hant i brojne lidere

Pokojni senator Mekejn bio je heroj koji je utjelovio vrijednosti onoga što znači biti Amerikanac, kazala je Ajla Delkić, predsjednica ACBiH i podsjetila da je senator Mekejn pozivao Sjedinjene Države da preduzmu aktivniju ulogu na Balkanu i zagovarao ulazak Bosne u NATO

Dobitnice nagrade

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBiH) ugostilo je blizu 170 zvanica iz cijelog svijeta, uključujući visoke dužnosnike i diplomate iz Sjedinjenih Država i BiH, na gala večeri u Vašingtonu, gdje je, uz brojne liderke, nagradilo pokojnog senatora Džona Mekejna (Johna McCaina).

“Pokojni senator Mekejn bio je heroj koji je utjelovio vrijednosti onoga što znači biti Amerikanac”, kazala je Ajla Delkić, predsjednica ACBiH.

Ona je podsjetila da je senator Mekejn pozivao Sjedinjene Države da preduzmu aktivniju ulogu na Balkanu i zagovarao ulazak Bosne u NATO. Senator je umro prošle godine, nakon duge borbe s rakom.

Povodom obilježavanja snažnih liderki i 70. godišnjice NATO-a, ACBiH je odala počast nekolicini žena koje su svojim naporima pružile pomoć Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući ACBiH Adnan Hadrović naglasio je koliko je duboko i jako prijateljstvo između SAD i BiH, uključujući i blisko vojno partnerstvo između Nacionalne garde Merilenda i oružanih snaga BiH.

Savjetodavno vijeće dodijelilo je generalu Lindi L. Sing (Singh), 29. generalnoj pomoćnici Merilenda, nagradu ACBiH za prijateljstvo.

Generalmajor Linda Sing prva je žena i prva Afroamerikanka koja služi kao generalna pomoćnica Nacionalne garde. U emotivnom govoru govorila je o bliskoj vezi s vojnicima BiH, prenosi “Avaz”.

“Partnerstvo između Nacionalne garde Merilenda i bh oružanih snaga će se povećati nakon što se MAP aktivira”, kazala je general Sing.

Nagradu za državnu službu ACBiH je dodijelio mladom kapetanu Američke mornarice Maidi Kalić-Zeng (Zheng), koja je kao izbjeglica došla u SAD.

“Moja prošlost me oblikovala u ono što sam danas i stojim pred vama, ponosna Bosanka i Amerikanka, dio mornarice Sjedinjenih Država”, kazala je ona.

Bivša ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) takođe je dobitnica nagrade ACBiH. Ona je nedavno napustila BiH.

“Nakon ove četiri godine ponijela sam sa sobom osjećaj velikog potencijala BiH, ali jednako mi je jasno da prepreke ostaju značajne. Politička manipulacija i korupcija, retorika koja podstiče strah i nacionalizam, nadut i skup javni sektor koji gotovo da ne pruža usluge građanima i sve veći osjećaj nesigurnosti. Sve to odvlači ljude od velikog potencijala Bosne”, kazala je ambasadorla Kormak.

Ona je naglasila da BiH ima izvanrednu prirodnu ljepotu koja dovodi do razvoja turističke industrije, da ima talentovane ljude, rastuću ekonomiju, geografsku blizinu Evropi i prirodne resurse i višak energetskih resursa koji je čine jednim od rijetkih izvoznika energije u južnoj Evropi.

“Bosna se s poteškoćama polako kreće, ali se kreće naprijed”, istaka je ambasadorka Kormak.

Dr Mahira Tanović, istaknuti bh-američki plastični hirurg, koja je tokom rata u BiH pomagala civilima u svom rodnom Mostaru, nagrađena je nagradom ACBiH Community Leadership Award.

Nagradu za globalno vođstvo dobila je bivša ambasadorka SAD u Austriji Svoni Hant (Swanee Hunt).

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!