Panika u Kaliforniji, suša ugrozila snabdijevanje vodom čak 27 miliona ljudi: “Nivo vode samo će padati!” (VIDEO)

Zvaničnici su upozorili da je jezero, koje je ključno za područje od gotovo 1.200 kilometara, iz kojeg se pumpa i prevozi voda širom države za poljoprivrednu, poslovnu i stambenu upotrebu, bilo na “kritično niskim” nivoima 8. maja

Jezero Oroville, najveći rezervoar u državnom sistemu koji snabdijeva vodom 27 miliona stanovnika Kalifornije, već je dosegao vrhunac u godini, jedva premašivši polovinu svog kapaciteta, tvrdi kalifornijsko Odjeljenje za vodne resurse.

Zvaničnici su upozorili da je jezero, koje je ključno za područje od gotovo 1.200 kilometara, iz kojeg se pumpa i prevozi voda širom države za poljoprivrednu, poslovnu i stambenu upotrebu, bilo na “kritično niskim” nivoima 8. maja.

Čak i takvi nivoi, kako pokazuju podaci Odjeljenja za vodne resurse, bile su najviši u akumulaciji vode za ovu godinu.

Inače, akumulacija jezera može zadržati gotovo dvostruko više vode od sadašnjeg nivoa.

Državni zvaničnici za vodu rekli su da je jezero trenutno na 51 odsto kapaciteta i 66 odsto svog prosjeka za ovo doba u godini.

Iako znatno ispod nivoa, akumulacija se ipak poboljšala u odnosu na prošlu godinu, kada je suša prisilila da se zatvori hidroelektrana koja se oslanja na snabdijevanje vodom iz jezera Oroville.

Ministarstvo vodnih resursa predviđa da će nivo vode u jezeru Oroville nastaviti da pada do kraja godine, ali se ne očekuje se da će hidroelektrana morati da se zatvori.

Uprkos ispodprosječnoj količini padavina u Kaliforniji ove godine, jezero Oroville ipak je imalo koristi od prošlogodišnjeg oktobarskog pojasa pacifičke kiše, piše “Jutarnji list”.

Sniježne padaline u decembru takođe su pomogle u povećanju akumulacije, ali najsušniji januar, februar i mart ovog vijeka ostavio je Oroville s nivoom vode za ovo doba godine ispod prosjeka.

Iako iz Odjeljenja za vodne resurse zasad umiruju javnost, čini se da bi stanovnici već trebali da počnu da se pripremaju za mogućnost još ozbiljnije suše već sljedeće godine.

Foto: Printscreen/The Digital Reporter

Idi na VRH
error: Content is protected !!