Novi, 34. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@” u prodaji

I ovoga puta “Komun@” donosi veliki broj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore

Novi, 34. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@” odštampan je i nalazi se na prodajnim mjestima širom Crne Gore.

I ovoga puta “Komun@” donosi veliki broj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore, među kojima je tekst Radoice Luburića posvećen novonastaloj situaciji pod naslovom “U životu – život je najvažniji! sa sloganom #Ostani doma, čime se “Komun@” priključila programu Ministarstva kulture pod nazivom “Živimo kulturu-ostani doma”, pokazujući na taj način društvenu odgovornost i u trenutnim okolnostima.

Ovaj broj “Komune” započinje uvodnikom dr Edina Jašarovića, dekana Fakulteta za dramske umjetnosti Univerziteta Crne Gore, pod naslovom ” Čija je naša baština”, koji ističe da je Crna Gora, iako je dozvolila u posljednjih trideset godina izvjesnu hiperprodukciju sakralnih i religijskih objekata, da kao društvo i kao zajednica ipak uspjela da sačuva mir kao svojevrsno i najvrednije nasljeđe nekih budućih generacija”.

U tekstu o Rovačkoj republici kao pomenu i opomeni pod naslovom “Otpor na krvavom oltaru”, Slavenko Jovanović naglašava da je “Rovačka republika“ krupni istorijski događaj savremene istorije Crne Gore.

U stalnim “Komuninim” rubrikama “Esej” i “Iz naše diplomatije”, Ramiz Hadžibegović piše o himni, gdje napominje da “čovjek koji ne poštuje himnu svoje države ne poštuje ni samog sebe”, a Dejan Vuković ističe da Petar I Petrović Njegoš misionarski, neumorno miri zavađena crnogorska bratstva, kroti njihov violentan duh, mukotrpno trijebi krvnu osvetu…

Nenad Stevović piše o znamenitom Mađaru Jožefu Bajzi, akademiku, univerziteskom profesoru i bibliografu i jednom od iskrenih prijatelja Crne Gore, a Željko Rutović o crnogorskoj nošnji i u tekstu pod naslovom “Duh, tijelo i odijelo” naglašava da “nezavisno od socijalnog statusa, imetka, materijalnog položaja, Crnogorac je uvijek brinuo kako će se pojaviti ‘među svijet’”.

Dražen Drašković u tekstu ”Veljko i Majo” piše o tome kako je doktor Maksim Popović, davne 1971, injekcijom u srce spasio život Veljku Vlahoviću, a dr Čedomir Bogićević u slovu o akademiku Sretenu Peroviću kaže da je “njegova veličina u suždržanosti, a ljepota u jednostavnosti “.

U najnovijem broju “Komune” i nekoliko istinitih i vrijednih priča među kojima je ona o satanskim zločinima Popa Mace u Pljevljima 1944. iz pera doajena crnogorskog žurnalizma i publiciste Buda Simonovića pod naslovom “Krvolok sa oreolom sveca”, kao i dvije priče iz Berana. Prva je Menduhe Murić o dobročinstvu Faika Hadrovića koji je rizikovao svoj život ne strijeljajući nepoznatog mladića i druga Adema Ada Softića o poštenju i časnom postupku stomatologa Milivoja Maslovarića. Tu je i veoma zanimljiva priča Željka Milovića o Mileni Delibašić, ljepotici iz Spuža koja je daleke 1907. predstavljala Crnu Goru u Londonu na izložbi balkanskih država po želji knjaza Nikole.

Još jedan doajen crnogorskog novinarstva, Dušan Duško Jolić, piše o visokom dimnjaku pljevaljske Termoelektrane koji odgovara visini solitera od 83 sprata u tekstu pod naslovom “Vatrostalni krojači panorana”, a Miro Marušić o ideji da se organizuje festival dobrotske čipke u Kotoru.

U ovom broju “Komune” i priča Magdalene Radunović o manastirskim kompleksima Skadarskog jezera pod naslovom “Kamena gnijezda meštara i štampara”, zatim priča Stojana Stamenića o Dinamu – prvom orkestru pop muzike u poratnom Titogradu, priča Rasima Ćelahmetovića o čuvenom tekstopiscu Ruždiji Krupi iz Pljevalja, autoru velikog broja tekstova pjesama među kojima su “Mostovi na Morači”, “Svi pljevaljski tamburaši”… Tu je i podsjećanje Minje Bojanića na 55 godina uspješnog bavljenja pjevanjem izvornih pjesama Branke Šćepanović – dive crnogorske etno muzike i priče o pola vijeka postojanja Unireksa i školskom ljetopisu “Svitanja”.

U novoj “Komuni” i priča čuvenog crnogorskog šahovskog velemajstora Božidara Bonje Ivanovića o nenadmašnom svjetskom šahisti i tragičaru Robertu Bobiju Fišeru za koga je naš velemajstor zatražio posthumnu rehabilitaciju od američkog predsjednika Donalda Trampa, kao i tekst Dragana Bobija Perovića o Mirsadi Ganić, nekadašnjoj džudiskinji i članici sjajne generacije rukometašica Budućnosti pod naslovom “Trofejna na dva fronta”.

Tu je i tekst Rijalde Ramusović sa promocija najnovijeg “Komuninog” izdavačkog poduhvata, knjige “Ne daju mi oči da šutim“, koje su održane u Sarajevu, Goraždu i Podgorici, i prikaz te knjige autora Šemsudina Gegića, koji je napisao dr Draško Došljak.

I ovaj, broj “Komune” potpisuju direktor mr Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!