Kaljiningrad kao “bure baruta”: Putinovi ljudi traže odmazdu i razmještanje nuklearnog oružja

Putinov kritičar Mihail Hodorkovski upozorio je za “Fajnenšel tajms” da će “sljedeći korak” lidera Kremlja biti “vazdušna blokada” Litvanije. “To će omogućiti ruskoj avijaciji da leti tačno između Rusije i Kalinjingrada. Tada će se NATO suočiti sa pitanjem šta da radi”, dodao je

Penzionisani ruski general pozvao je Vladimira Putina da pošalje nuklearno oružje u rusku eksklavu Кalinjingrad nakon što je Litvanija blokirala tranzit robu pod sankcijama EU do te teritorije.

Predsjednikov portparol je takođe iznio svoje mišljenje, upozoravajući da Moskva više nikada neće vjerovati Zapadu nakon tog poteza.

General-potpukovnik Evgenij Bužinski rekao je za rusku državnu televiziju da se Zapad igra vatrom nakon što su zaustavljene isporuke uglja, metala, građevinskog materijala i napredne tehnologije na rusku teritoriju preko NATO članice Litvanije.

Bužinski je rekao da odluka Litvanije da zabrani isporuku sankcionisane robe u Кalinjingrad, rusku ispostavu na Baltičkom moru okruženu teritorijom EU, predstavlja “prijetnju” nacionalnoj bezbjednosti Rusije.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je u međuvremenu upozorio da je sve povjerenje sada isparilo između Zapada i Moskve.

“Odnosi između Rusije i Zapada se neće vratiti na prethodni nivo, jer Moskva više nikada neće vjerovati takvim “partnerima”. Biće to duga kriza, ali nikada više nećemo vjerovati Zapadu”, rekao je on za MSNBC.

Prijetnje dolaze nakon što je Kremlj upozorio na “veoma teške akcije” protiv Litvanije ako ne poništi svoj “otvoreno neprijateljski potez”.

Bužinski je rekao da “Rusija neće prestati da brani svoju teritoriju, inače će nam oduzeti Kalinjingrad”.

On je takođe zaprijetio da će Britanija “fizički prestati da postoji” ako novi sukob u Litvaniji izazove nuklearni Treći svetski rat, prenosi “Dejli mejl”.

Litvanskom otpravniku poslova u Moskvi rečeno je da Rusija zadržava pravo da djeluje u cilju zaštite svojih nacionalnih interesa, osim ako se tranzit tereta u Kalinjingrad u bliskoj budućnosti ne nastavi.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo: “Smatramo da su provokativne mjere litvanske strane koje krše međunarodne pravne obaveze Litvanije, prije svega Zajedničku izjavu Ruske Federacije i Evropske unije o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije iz 2002. godine, otvoreno neprijateljski nastrojene”.

Putinov lojalista Andrej Кlimov upozorio je da je to “direktna agresija na Rusiju, koja nas bukvalno tjera da odmah pribjegnemo odgovarajućoj samoodbrani”.

Svaki direktan ruski napad na državu članicu Alijanse, u ovom slučaju Litvaniju, smatrao bi se činom rata protiv NATO-a i mogao bi da izazove svjetski rat.

Bužinski je, govoreći na državnom ruskom televizijskom kanalu Rusija 1, rekao da je situacija “duboko ozbiljna” i da je Zapad imao skrivene motive.

“Ovo je duga igra da nas izguraju sa Baltičkog mora, pokušaj da se blokira i odsječe Kalinjingrad i da nam ga konačno oduzmu” rekao je on.

“Zapad je namjeravao da ekonomski blokira Kalinjingrad, u potpunosti, dok naš narod ne zavija od nemaštine”, dodao je Bužinski, koji je bio na visokim pozicijama u ruskom ministarstvu odbrane.

Oštre mjere kojima prijeti bi uključivale i “poništavanje sovjetskog priznanja nezavisnosti Litvanije”.

“Putin bi trebalo da se odrekne priznanja Litvanije iz 1991. godine, da se odrekne sporazuma sa EU o Litvaniji, uključujući i njihove granice, a zatim da uskrati Litvaniji energiju. I onda konačno moramo preduzeti vojne mjere”, rekao je Bužinski.

On je pozvao Kremlj da preuzme kontrolu nad takozvanim koridorom Suvalki – rutom snabdijevanja preko Litvanije od ruskog saveznika Bjelorusije.

“Moramo demonstrativno da prebacimo nuklearno oružje u Kalinjingrad. Moramo nešto da uradimo. Moramo da pojačamo naše vojno prisustvo na granici sa Litvanijom kao što smo to uradili u decembru prošle godine i januaru ove godine na granici sa Ukrajinom.

Recite Amerikancima, prvo putem povjerljivih kanala, da se igraju vatrom. Svijet će to osjetiti. Ukrajinsko žito će izgledati kao šala u poređenju sa našim odlučnim koracima”, kazao je, prenosi “Blic”.

Proputinovski TV voditelj Jevgenij Popov je tada upitao: “Drugim riječima, ovo je rat sa NATO-om?”

Bužinski je odgovorio: “Da – šta drugo da radimo? Inače će nas jednostavno zadaviti. Ne možemo stati, inače će nam oduzeti Kalinjingrad”.

Bužinksi se takođe obrušio na britanskog generala ser Patrika Sandersa, koji je ove nedjelje preuzeo komandu nad kopnenim snagama Velike Britanije sa pozivom trupama da se pripreme za borbu i poraz ruskih snaga u trećem svjetskom ratu.

“On ne razumije da će usljed trećeg svjetskog rata Britanija fizički prestati da postoji. Ostrvo će nestati, tako da nemam pojma gdje će živjeti on ili njegovi potomci”, rekao je Bužinski.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je akciju Zapada protiv Litvanije “otvoreno neprijateljskom”.

“Litvanija mora da shvati da karakterizacija akcija kao “neprijateljskih” znači da je vrijeme za razgovore prošlo. Litvanske vlasti su te koje se ponašaju agresivno”, rekla je ona.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis rekao je da njegova zemlja jednostavno sprovodi sankcije koje je uvela EU. On je dodao da su sprovedene mjere preduzete nakon “konsultacija sa Evropskom komisijom i prema njenim smjernicama”.

Litvanija je obavijestila kalinjingradske željeznice da je od 18. juna tranzit neke robe iz Rusije ograničen zbog sankcija EU. Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da nije uvelo “jednostrana, pojedinačna ili dodatna” ograničenja.

Ali Rusija se ne slaže, a Putinov portparol Dmitrij Peskov kaže: “Ova odluka je zaista bez presedana. To je kršenje svega”.

Zvanična Moskva će uskoro odgovoriti na odluku Litvanije da blokira transport robe ka Kaljingradskoj oblasti, a litvanski narod će osjtetiti posljedice ovih mjera, upozorio je sekretar Saveta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev koji je posjetio enklavu.

“Rusija će sigGeneral-potpukovnik Evgenij Bužinskiurno odgovoriti na takve neprijateljske akcije. Odgovarajuće mjere se razrađuju u međuresornom formatu i biće preduzete u bliskoj budućnosti”, rekao je Patrušev.

On je dodao da će posljedice odgovora Moskve “imati ozbiljan negativan uticaj na narod Litvanije”.

Kalinjingradska eksklava, dom za oko 430.000 ljudi, okružena je Litvanijom i Poljskom i izolovana od ostatka Rusije. Vozovi sa robom za Kalinjingrad putuju preko Bjelorusije i Litvanije. Nema tranzita kroz Poljsku. Rusija i dalje može da snabdijeva eksklavu morskim putem, a da ne potpada pod sankcije EU.

Putinov kritičar Mihail Hodorkovski upozorio je za “Fajnenšel tajms” da će “sljedeći korak” lidera Kremlja biti “vazdušna blokada” Litvanije.

“To će omogućiti ruskoj avijaciji da leti tačno između Rusije i Kalinjingrada. Tada će se NATO suočiti sa pitanjem šta da radi” dodao je.

Bivša kandidatkinja za predsjednika Rusije Ksenija Sobčak upozorila je: “Nakon što je Litvanija zabranila tranzit sankcionisane robe u Kalinjingradsku oblast preko svoje teritorije, ruski političari i mediji počeli su da pričaju o osnovama za objavu rata”.

Pripadnici Kremlja su takođe upozoravali na prijetnju rata u Кazahstanu nakon što je Putina “ponizio” kazahstanski lider Kasim-Žomart Tokajev kada su u petak zajedno podijelili platformu na velikom ekonomskom samitu Rusije u Sankt Peterburgu.

Tokajev je isprovocirao Putina odbijanjem da prizna Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku kao nezavisne države.

Jedan izvještaj kaže da je Putin bio “van sebe od bijesa” i da se osjećao poniženo. Bio je spreman na “osvetu”.

Foto: Printscreen (Kaljiningrad/RussianPlus)

Idi na VRH
error: Content is protected !!