Dijaspora u prošlosti i sadašnjosti (126): Posjeta Mila Đukanovića Argentini 2016. godine i posjeta Argentini i Paragvaju 2018. godine

Đukanović je povodom proslave 110. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Argentine otkrio spomen obilježje prvom počasnom konzulu Crne Gore u Argentini Milošu Vukasoviću, a takođe je svečano otvorio Crnogorski trg u Buenos Ajresu

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je, u periodu od 5. do 7. juna 2016. godine boravio u službenoj posjeti Argentini, na poziv Predsjednika države i predsjednika Vlade Argentine Maurisija Makrija. Posjeta predsjednika Vlade Crne Gore bila je prva posjeta na najvišem nivou jednog crnogorskog zvaničnika Argentini.

Predsjednik Milo Đukanović u zvaničnoj posjeti Paragvaju 2018. godine

Predsjednici Đukanović i Makri su na sastanku konstatovali dobre odnose dvije zemlje i zaključili da su Crnogorci u Argentini veoma važan most za jačanje prijateljstva između Crne Gore i Argentine. Makri je ocijenio da Crna Gora može predstavljati „dobra vrata“ za jaču ekonomsku saradnju Argentine sa zemljama Evrope. Na sastanku je potpisan sporazum o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji dvije države. Pored susreta sa Predsjednikom Makrijem, predsjednik Đukanović je imao sastanke i sa potpredsjednicom i predsjednicom Senata Gabrijelom Miketi i ministarkom vanjskih poslova Suzanom Malkore. Predsjednik Đukanović je posjetio i prestižni argentinski Savjet za međunarodne odnose – CARI, gdje je imao izlaganje na temu „Regionalna saradnja na postjugoslovenskom prostoru i evropska perspektiva Zapadnog Balkana“.

Đukanović je povodom proslave 110. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Argentine otkrio spomen obilježje prvom počasnom konzulu Crne Gore u Argentini Milošu Vukasoviću, a takođe je svečano otvorio Crnogorski trg u Buenos Ajresu.

Posjeta je ujedno bila prilika da se Đukanović sastane s predstavnicima crnogorske iseljeničke zajednice – predsjednicima udruženja, članovima Savjeta za dijasporu Argentine i počasnim konzulima. Predsjednik Đukanović je tokom posjete prisustvovao i Osnivačkom Kongresu crnogorskog iseljeništva u Latinskoj Americi koji je održan u Buenos Ajresu.

Sa otvaranja „Crnogorske kuće“ u Presidencija Roke Saenz Penja, provincija Ćako, Argentina, 2018.

Dobri državni odnosi Crne Gore i Argentine, što je od važnosti za crnogorske iseljenike u toj državi, potvrđeni su narednom višednevnom posjetom Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koja je započela 8. decembra 2018. godine. Predsjednik Đukanović posjetio je i Paragvaj. Predsjednik se susreo sa predsjednicima Argentine i Paragvaja, Maurisijom Makrijem i Mario Abdo Benitezom.

Đukanović je u Buenos Ajresu prisustvovao centralnoj svečanosti povodom obilježavanja 200 godina od dolaska prve crnogorske porodice u Argentinu, koja je održana u palati San Martin, u organizaciji Ambasade Crne Gore u Argentini, Vlade Argentine, provincije Entre Rios i Unije crnogorskih zajednica Latinske Amerike. Đukanović je u Argentini posjetio i provinciju Ćako u kojoj žive brojni potomci stare crnogorske dijaspore, gdje je prije 100 godina osnovana i prva kolonija La Montenegrina. Crnogorski Predsjednik je zajedno sa guvernerom provincije Ćako, gradonačelnikom Presidencia Roke Saens Penjom i počasnim konzulom Crne Gore Dragom Mićunovićem otvorio u ovom gradu Crnogorsku kuću, koja je zajednički projekat Vlade Crne Gore, provincije Ćako, lokalnih gradskih vlasti i predstavnika crnogorskih zajednica. Takođe, na poziv guvernerke Rosane Bertone i naše zajednice posjetio je i provinciju Ognjena zemlja. Đukanović je u Buenos Ajresu u Savjetu za međunarodne odnose (CARI) održao i predavanje na temu „Zapadni Balkan i Evropska unija nakon Bregzita – pogled iz Crne Gore“. Predsjednik Đukanović se sastao i sa predstavnicima brojnih crnogorskih zajednica u Latinskoj Americi.

Crnogorci u Boliviji 2015. godine

Tokom posjete Paragvaju, pored susreta i razgovora sa predsjednikom Abdo Benitezom, Đukanović je imao susret i sa predsjednikom Kongresa i Crnogorskom zajednicom Paragvaja, a gradonačelnik Asunsiona Mario Fereiro svečano mu je uručito ključeve Glavnog grada i plaketu počasnog gosta. U Buenos Ajresu i Asunsionu potpisano je i više bilateralnih sporazuma o saradnji sa ovim  rijateljskim latinoameričkim zemljama.

Glavna fotografija: Predsjednik Milo Đukanović u zvaničnoj posjeti Argentini, decembar 2018. godine

Idi na VRH
error: Content is protected !!