Bajden: SAD će prvog maja početi povlačenje svojih trupa iz Avganistana

“Vrijeme je za okončanje najdužeg rata i da se američke trupe vrate kući. Povlačenje će biti bezbjedno i potpuno usklađeno sa saveznicima. To možda nije nešto o čemu ja kao predsjednik pregovarao – ali je nešto što su Sjedinjene Države dogovorile”, izjavio je Bajden tokom obraćanja u Bijeloj kući. Američki predsjednik je istakao da će u slučaju napada talibana tokom povlačenja američke trupe uzvratiti svim raspoloživim sredstvima

Sjedinjene Američke Države prvog maja će početi konačno povlačenje svojih trupa iz Avganistana, izjavio je američki predsjednik Džozef Bajden.

“Vrijeme je za okončanje najdužeg rata i da se američke trupe vrate kući. Povlačenje će biti bezbjedno i potpuno usklađeno sa saveznicima. To možda nije nešto o čemu ja kao predsjednik pregovarao – ali je nešto što su Sjedinjene Države dogovorile”, izjavio je Bajden tokom obraćanja u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je istakao da će u slučaju napada talibana tokom povlačenja američke trupe uzvratiti svim raspoloživim sredstvima.

“Napustićemo teritoriju Avganistana prije obilježavanja dvadesetogodišnjice terorističkih napada 11. septembra”, podvukao je Bajden tokom obraćanja iz predsjedničke rezidencije.

Ukazavši da su razlozi za ostanak američkih trupa u Avganistanu, kako se izrazio, nejasni – američki predsjednik je rekao da će Sjedinjene Države će biti usredređene na terorističke prijetnje širom svijeta.

U međuvremenu, Bijela kuća je saopštila da je američki predsjednik razgovarao sa predsednikom Avganistana Ašrafom Ganijem.

“Dvojica državnika izrazila su posvećenost snažnom bilateralnom partnerstvu nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana”, ukazano je u saopštenju Bijele kuće.

Bajden je, kako se navodi, istakao da će SAD nastaviti da podržavaju građane Avganistana u smislu razvoja, humanitarnih pitanja i bezbjednosti, navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

Prema sporazumu sa talibanima koji je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa postigla 2020, SAD su se obavezale da će u fazama povlačiti svoju vojsku iz Avganistana. Trenutno je u toj zemlji raspoređeno oko 12.000 američkih vojnika.

Talibani su se obavezali da će početi mirovne pregovore sa avganistanskom vladom, boriti se protiv terorističkih grupa, prije svega ogranka Islamske države u zemlji.

Talibani su doprli u fokus svjetske javnosti nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. u Sjedinjenim Državama. Režim je pružio utočište Osami Bin Ladenu i drugim vođama Al-Kaide odgovornim za taj napad.

Pošto su talibani odbili da izruče Al-Kaidine lidere, SAD su oktobra 2001. izvele oružanu intervenciju u Avganistanu. Od tada su na teritoriji Avganistana raspoređene američke trupe uz snage međunarodne savezničke koalicije, prenosi Glas Amerike.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!