Izabrana 43. Vlada Crne Gore, Abazović premijer

“Ovo je država velikih mogućnosti koje neće biti iskorišćene sve dok ne naučimo da njegujemo kulturu kompromisa. Zato ću voditi aktivan dijalog sa svim društvenim akterima u cilju poboljšanja atmosfere u društvu. Samo smanjenje polarizacije i pomirenje vode ka napretku. Ne pristajem na dvije podijeljene Crne Gore i svi se moramo boriti za jednu, jedinu građansku državu bez razlike i uz poštovanje svih različitosti “, kazao je on i dodao da je eliminisanje korupcije najvažniji  zadatak koji je pred ovom generacijom lidera

Dritan Abazović je, glasovima 45 poslanika, izabran za predsjednika 43. Vlade. Protiv su bili samo poslanici Socijaldemokrata.

Vlada će imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika/ce koji su ujedno i resorni ministri odnosno ministarke i dva ministra bez portfelja. Abazović je položio zakletvu.

Abazović je istakao da će nova Vlada počivati na dva glavna stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih.

Dodao je da svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

“Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nijesu direktno sarađivali”, kazao je on.

Abazović je naveo normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.

On je kazao da je cilj Vlade da što prije zaživi vladavina prava, koja podrazumijeva izbor Sudskog savjeta i ostalih aktera, a za šta je, kako je kazao, neophodan širi društveni koncenzus.

“Bezbjednost građana i građanki najvažnija je u svakoj državi, zato će nam u fokusu biti borba protiv organizovanog kriminala i sa njima povezanih grupa koje djeluju na teritoriji Crne Gore. Crna Gora je nedavno dobila dokument SOCTA koji je definisao ko su neprijatelji naše zemlje iz sfere organizovanog kriminala”, rekao je Abazović.

Za ovu vladu, prema njegovim riječima, nastavak autoputa Bar – Boljare, “uz pronalaženje povoljnih načina finansiranja je od velikog znacaja za cjelokupan ekonomski razvoj”.

“Neophodno je od kraja ispitati sve eventualne probleme i sumnje koje su pratile ovaj infrastrukrturni prokjekat”, rekao je Abazović i poručio da će ekonomsku politiku 43. Vlade determinisati dobra razmjena misljenja o predloženim mjerama sa poslovnom zajednicom, sindikatima i NVO sektorom, pojedincima i svim zainteresoivanim akterima crnogorskog društva.

“SAMO SMANJENJE POLARIZACIJE I POMIRENJE VODE KA NAPRETKU”

Vlada će, prema njegovim riječima, uraditi sve da turistička sezona traje duže, “da turisti i njihova potrošnja budu povećani, kroz repozicioniranje turističkog proizvoda Crne Gore kako bismo postali destinacija održivog turizma”, rekao je Abazović, i dodao da Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj vjerskog turizma.

“Vlada će inicirati formiranje kancelarije za međunarodnu promociju Crne Gore, čija će uloga biti predstavljanje Crne Gore u inostranstvu, uz korišćenje različitih komunikacionih alata. Zadatak ove kancelarije biće i organizovanje učešća CG u međunarodnim manifestacijama, popu EXPO, gdje će se promovisati naša zemlja”.

On je u predstavljanju ekspozea govorio i o položaju mladih, koji su, kako je rekao, naš najveći kapital. “Ali zbog lošeg odnosa preko 70 odsto mladih ljudi želi da napusti našu zemlju. Vlada će izraditi novu startegiju za mlade za period od 2022 – 2026, izmijeniti Zakon o mladima u cilju efikasnijeg normativnog i institucionalnog okvira za uspostavljanje omladinskih politika”.

“Ovo je država velikih mogućnosti koje neće biti iskorišćene sve dok ne naučimo da njegujemo kulturu kompromisa. Zato ću voditi aktivan dijalog sa svim društvenim akterima u cilju poboljšanja atmosfere u društvu. Samo smanjenje polarizacije i pomirenje vode ka napretku. Ne pristajem na dvije podijeljene Crne Gore i svi se moramo boriti za jednu, jedinu građansku državu bez razlike i uz poštovanje svih različitosti “, kazao je on i dodao da je eliminisanje korupcije najvažniji  zadatak koji je pred ovom generacijom lidera.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je da je Crna Gora na koljenima geostrateški i institucionalno.

“Po svim osnovama zemlja je u mnogo goroj situaciji nego prije izbora 2020. Nekompetentnost i nemar prema vitalnim interesima Crne Gore bili su toliki da bi se teško mogle naći riječi da bi se to opisalo. Ogromna većina iz nove vlasti vraćala je dugove crkve i vodila se interesima druge države”, rekao je Eraković i dodao da su u DPS-u mnogo puta ponovili manjinska vlada nije najbolji izbor, već bi to bila politička vlada.

ŠEHOVIĆ: JESMO LI SE ZA OVO BORILI?

Predsjednik i poslanik SD-a Damir Šehović  upitao je da li su tokom prethodnih godinu i po u parlamentu za ovo borili.

“Jesu li se zbog vlade koju SNP i URA drže za perčin desetine hiljada građana okupilo na onom veličanstvenom skupu 6. septembra na trgu nezavisnosti u Podgorici? Pitajte one koji su svojim životima na Belvederu branili Crnu Goru šta oni misle o Vladi u kojoj većinu imaju oni koji su ih zatrpavali šok bombama i gumenim mecima i šta oni misle o vladi u kojoj većinu imaju oni predstavnici koji taj Belveder pokušavaju da kriminalizuju. A tamo na Belvederu je upravo pala Krivokapićeva Vlada”, kazao je Šehović.

Šehović je dodao da se u SD-u plaše da se ovakvoj vladi više raduje “jedna susjedna država”, nego građani Crne Gore.

Dodao je da Aleksandar Vučić ima veći uticaj na ovu vladu nego na Krivokapićevu, jer će u novoj vladi biti šest ministara SNP-a.

On je kazao da u njegovoj stranci sa pravom sumnjaju da  “Abazović ima skrivenu agendu jer je dao kapitalna ministarstva partiji kojoj je bliža druga država a ne Crna Gora”.

“Mi ne prihvatamo kapitulaciju pred ucjenama SNP-a a još manje se mirimo sa tezom da u sred Crne Gore Crnogorci budu ikebana u svojoj vladi”, kazao je Šehović, uz poruku da i ovu vladu doživljavaju kao eksperiment “koji će se Crnoj Gori vratiti kao bumerang”.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović  je poručio mandataru Abazoviću da je pred njim veliki zadatak, te da je on saglasan sa svim navedenim u ekspozeu.

“Podržavam ova vaša dva stuba, vi ste očigledno shvatili boraveći u 42. Vladi da onih sedam stubova nije neka garancija kvaliteta, stabilnosti, tvrdoće i onog što su građani Crne Gore očekivali. Građani su umorni od čekanja da bolje žive, a to treba da im pruži vlada koja za to i postoji, i za to se formira”, rekao je i dodao da vjeruje da će Abazović “veoma brzo obavijestiti ovaj dom o stanju koje ste zatekli u ekonomiji, i to će biti prava slika o kvalitetu rada 42. Vlade”.

IBRAHIMOVIĆ: MORAMO VRATITI VJERU U BUDUĆNOST CRNE GORE

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je danas na Cetinju pobijedila demokratija i parlamentarizam.

On je poručio da “moramo vratiti vjeru u budućnost Crne Gore i vjeru građanima da u Crnoj Gori može da se živi i da Crna Gora može da bude moderna razvijena država. Za sve je to potrebno da radimo na ekonomsko-socijalnim programima, regionalnom razvoju, evropskom putu i smanjivanju tenzija”

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da ne biraju danas Vladu jer je to lako, već jer su spremni da preuzmu odgovornost.

“Iako je put pomirenja, put građanske CG težak, iako je taj težak put ka izgradnji CG kao evropske, kao ekološke izazovan, to je jedini ispravan put za našu zemlju. I ja u taj i takav put vjerujem. Danas biramo novu vladu da bi Crna Gora postala sledeća članica Evropske unije”, kazao je on.

Genci Nimanbegu iz Albanske liste kazao je da je nova vlada dogovorena kao rezultat poraza koncepta ekspertske vlade, koja je bila “eksperiment koji je pojačao protivurječnosti”.

“To što se danas odvija na javnoj sceni je posljedica toga što je prethodna vlada bila sastavljena pri, ili u vjerskim objektima”, kazao je Nimanbegu u obraćanju.

Govoreći o odlazećoj vladi, kazao je da je jasno da odgovornost za pad vlade snose “svi oni koji su učestvovali u njenom sastavljanju. “Tu nema nevinih i nedužnih”, kazao je on i poručio da je šteta koja je napravljena je velika i teško se može nadoknaditi.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić, kazao je da je današnja sjenica potvrda “da se nijesmo proslavili promjenama koje smo dobili u avgustu 2020. godine”.

Prema njegovim riječima, “Crnoj Gori i pojedincima pričinjena je velika šteta i vlada koja će danas biti izabrana moraće ozbiljno da se bavi provjerom onih koji su izdavali naloge da se ta šteta pričini”.

Poručio je da neće dozvoliti da ova vlada “bude gora od Vlade Zdravka Krivokapića”.

Srđan Pavićević (CIVIS) kazao je da je cijela priča o manjinskoj vladi nastupila u zajedničkim djelovanjima u sklopu koalicije Crno na bijelo, “kada smo shvatili da možemo i da moramo da uradimo korak dalje, i da se distanciramo od onoga što je predstavlja 42. Vlada”.

“Tad smo prvi put počeli da razgovaramo sa dijametralno suprostavljenim opcijama na političkoj sceni Crne Gore, i došli smo do potpisivanja memoranduma koji predstavlja okosnicu neke nove priče”, kazao je on.

Kazao je i da su oni pružili ruku svima, i da je svako dobrodošao.

Prema njegovim riječima, društvo se i dalje nalazi “u dva tabora u dvije Crne Gore”.

“Postoji jedna konfuzija,koju vidim, a to je da ne možemo da shvatimo da se u jednom mandatnom periodu mijenja većina. Na današnji dan ovdje postoje dvije većine koje se međusobno prepliću”, kazao je i dodao da su po prvi put svi za istim stolom.

18 MINISTARSTAVA

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović, kazao je da je stav partijskih organa da LP podrži izbor 43. vlade.

“Teška odluka koju je LP donijela, iznuđeno rješenje u datim političkim okolnostima, ali vjerujem da će ova vlada pokazati mnogo više od prethodne što nije teško”. On je dodao da vjeruje da je današnji dan novi početak.

Ranije je mandatar Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav Vlade. Vlada će, kako je to i ranije najavljeno, imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja. Potpredsjednica vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova biće Jovana Marović, potpredsjednik za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, potpredsjednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, a potpredsjednik zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Za ministra pravde predložen je Marko Kovač, ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministra finansija Aleksandar Damjanović, ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministra ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović: Ukoliko bude izabrana Vlada, ministar sporta i mladih biće Vasilije Lalošević, ministar javne uprave, Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić. Crna Gora ponovo će imati ministarku kulture i medija, a to će biti Maša Vlaović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Za ministre bez portfelja predloženi su Zoran Miljanić i Adrijan Vuksanović. Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović predložena je za funkciju predsjednice Skupštine. Đurović su predložili poslanici SNP-a Vladimir Joković, Dragan Ivanović, Dragan Vukić, Milosava Paunović, poslanici Bošnjačke stranke Amer Smailović i Kenana Strujić Harbić, kao i poslanik koalicije Crno na bijelo Miloš Konatar, Božena Jelušić, Suada Zoronjić i Srđan Pavićević. Sjednici na Cetinju, kako su najavili, neće prisustvovati poslanici Demokratskog fronta, Demokrate, Prave i Ujedinjene Crne Gore, prenosi rtcg.me.

Foto: GOV.ME

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!