Zukorlić: Nismo se pomirili s tim da je umrla jedna od najvećih ličnosti na Balkanu, a da ništa nije urađeno

“I to je bio dovoljan razlog meni, i meni bliskima, da uzmemo uzorke na jedan diskretan način prije ukopa i da onda dodatno odradimo neko istraživanje da bi bili sidurni i da bi otklonili svaku sumnju o uzroku smrti, ali, eto, rezultati su bili takvi kakvi jesu, i na osnovu njih smo pokrenuli cijeli ovaj proces”, objasnio je Zukorlić

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić za N1 je govorio o krivičnoj prijavi protiv N.N. lica koju je podnio Republičkom javnom tužilaštvu, zajedno sa laboratorijskim izvještajima koji pokazuju da njegov otac Muamer Zukorlić nije preminuo prirodnom smrću u novembru 2021. godine, već je bio otrovan hranom.

„Nisam se pomirio ja, i meni bliski, sa činjenicom da je umro lider naš, velikan, državni funkcioner, jedna od najvećih ličnosti ovdje na Balkanu, a da nisu odrađene neke elementarne stvari kao što je uviđaj, davanje izjava, ustanovljavanje uzroka smrti u bolnici, pa čak i obdukcija koja bi se u tom trenuktu mnogo lakše radila nego u nekom kasnijem periodu“, istakao je Zukorlić u razgovoru za N1.

Dodao je da posle smrti njegovog oca skoro ništa nije urađeno što je, kako je rekao, možda i skandalozno saznanje.

“I to je bio dovoljan razlog meni, i meni bliskima, da uzmemo uzorke na jedan diskretan način prije ukopa i da onda dodatno odradimo neko istraživanje da bi bili sidurni i da bi otklonili svaku sumnju o uzroku smrti, ali, eto, rezultati su bili takvi kakvi jesu, i na osnovu njih smo pokrenuli cijeli ovaj proces”, objasnio je Zukorlić.

Rekao je da sprovođenje istraživanja nije bilo nimalo jednostavno i da su kontaktirali dvije nezavisne laboratorije, koje nisu znale jedna za drugu, niti čiji je uzorak.

“Odradile su izvještaj. Jedna je kazala da postoji visoka vjerovatnoća da je došlo do trovanja teškim metalima, u drugom izvještaju je pisalo da je došlo do trovanja hranom, što nam je bilo dovoljno da imamo osnovanu sumnju da muftija rahmetli nije preminuo prirodnom smrću, i ono zbog čega smo i pokrenuli cijeli proces je da bismo mi u konačnici znali istinu i sa sigurnošču znali pod kojim okolnostima je naš otac i naš lider umro”, poručio je Zukorlić.

Foto: Usame Zukorlić (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!