Bombaši samoubice sa aerodroma Ataturk iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana (VIDEO)

Funkcioner turske vlade objavio je samo državljanstvo, ali ne i identitet napadača, navodeći da je državljanin Rusije porijeklom iz Dagestana, dok su druga dvojica iz Kirgistana i Uzbekistana

Trojica bombaša samoubica koji su u vazdušnoj luci u Istanbulu ubili 43 osobe bili su iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana, objavio je funkcioner turske vlade.

Napad na treći najprometniji aerodrom u Evropi bio je najsmrtonosniji u seriji bombaških akcija u Turskoj ove godine.

Funkcioner je objavio samo državljanstvo, ali ne i identitet napadača, navodeći da je državljanin Rusije porijeklom iz Dagestana, dok su druga dvojica iz Kirgistana i Uzbekistana.

Kako piše portal balkans.aljazeera.net, identitet napadača istražitelji pokušavaju da utvrde na temelju posmrtnih ostataka.

CAVUSOGLU: ZAJEDNIČKA BORBA PROTIV TERORIZMA

Prethodno je turska policija uhapsila 16 osoba, među kojima trojicu stranaca u vezi s napadom u vazdušnoj luci Ataturk, u kojem je ranjeno više od 200 ljudi.

Snage bezbjednosti izvele su simultane racije na 16 mjesta u Istanbulu, kazali su funkcioneri.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu u Briselu je pozvao međunarodnu zajednicu da se zajedno suprotstave terorizmu.

“Nažalost, slične terorističke napade smo u martu vidjeli u Briselu, a prije toga u Lahoreu, Mogadišu, Parizu, Londonu, Madridu i u mnogim drugim gradovima širom svijeta, što jasno pokazuje da terorizam ne pravi razliku. Shodno tome, ni mi ne bismo trebali da pravimo razliku među terorističkim organizacijama poput PKK-a, ISIL-a, Nusre i mnogih drugih. Sve te grupe su neprijatelji čovječanstva i svih naših vrijednosti. Zato ne smijemo dozvoliti dvostruke standarde. Pozivam međunarodnu zajednicu da se suprotstavimo teroru bez ikakvih dvostrukih standarda”, kazao je on.

Velika većina od 43 poginulih su Turci, a 13 je stranih državljana, petoro iz Saudijske Arabije, dvoje iz Iraka i po jedan državljanin Tunisa, Uzbekistana, Kine, Irana, Ukrajine i Jordana.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad koji nosi obilježja skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

UBIJENA DVA PRIPADNIKA ISIL-A

Vlada Turske danas je objavila da su 25. juna na granici Turske i Sirije ubijena dva pripadnika ISIL-a, Muhammad Arab i Muhabad Khalad, koji su pokušali da uđu u Tursku.

Arab je bio na popisu potencijalnih bombaša samouboica i vjerovalo se da priprema napad na Ankaru ili Adanu. Obojica su radila pod zapovjedništvom Mustafe Denira, jednog od zapovjednika ISIL-a poznatog kao Ebu Ali.

Turski premijer Binali Jildirim ranije je rekao da postoje inicijalni dokazi da su napad izvršili pripadnici ISIL-a.

Direktor Centralne američke obavještajne agencije (CIA) Džon Brenan ocijenio je da napad nosi “obilježja” ISIL-a.

Upozorio je da Sjedinjene Američke Države nisu zaštićene od te grupe.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!