U olupini Titanika pronađena zastrašujuća ogrlica (VIDEO)

Megalodon je izumro prije otprilike 3,6 miliona godina, a prvi put je uočen prije više od 20 miliona godina. Prema Prirodnjačkom muzeju u Londonu, najveći megalodon bio je dugačak između 15 i 18 metara. Poređenje radi, najveća velika bijela ajkula u istoriji bila je dugačka tek šest metara

Izgubljena ogrlica napravljena od zuba megalodona, nekada davno najvećeg i najmoćnijeg okeanskog grabljivca, pronađena je pored olupine broj RMS Titanic, piše Newsweek.

Ogrlica nije viđena otkad je Titanik potonuo 1912. godine.

Ogrlicu je pronašla kompanija Magellan Ltd sa ostrva Guernsey u kanalu La Manche. Kompanija je specijalizovana za podvodne istrage i mapiranje morskog dna.

Podsjetimo, Magellan je zajedno s produkcijskom kućom Atlantic Productions iz Londona izradio trodimenzionalnu maketu Titanica, a Atlantic Productions o procesu izrade makete snima dokumentarni film. Da bi se napravila maketa, bespilotne podvodne ronilice 200 sati su plovile oko olupine Titanica i za to vrijeme napravile više od 700.000 fotografija.

Magellan je na jednoj od tih fotografija uočio ogrlicu od zuba megalodona koja sadrži i zlato.

Glavni izvršni direktor Magellana, Richard Parkinson, rekao je da je otkriće ogrlice “zadivljujuće i prelijepo” i da “oduzima dah”.

Megalodon je izumro prije otprilike 3,6 miliona godina, a prvi put je uočen prije više od 20 miliona godina. Prema Prirodnjačkom muzeju u Londonu, najveći megalodon bio je dugačak između 15 i 18 metara. Poređenje radi, najveća velika bijela ajkula u istoriji bila je dugačka tek šest metara.

Zubi megalodona mogli su biti dugački i 17,5 centimetara. Međutim, fosili zuba megalodona koji se mogu naći u prirodi najčešće su dugački između osam i 13 centimetara, piše “Jutarnji list”.

Magellan ogrlicu nije izvukao iz olupine jer su se Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija dogovorile da javnost iz olupine ništa ne smije da izvlači.

Magellan trenutno pokušava da otkrije kome je ogrlica pripadala. Vještačka inteligencija će dati doprinos potrazi tako što će analizirati snimke ukrcavanja putnika i kontaktirati rođake putnika.

Foto: Printscreen/Magellan

Idi na VRH
error: Content is protected !!