Ministarstvo odbrane Crne Gore nabavlja oklopna vozila iz SAD

Prvih 20 komada oklopnih vozila planirano je da uđe u naoružanje Vojske Crne Gore u drugoj polovini 2020. godine, a svi primjerci (67) stići će iz fabrike Oshkosh u Vojsku Crne Gore do 2023. godine

 

Foto: Facebook/ Ministartvo odbrane Crne Gore 

Ministarstvo odbrane Crne Gore pokrenulo je postupak transporta lakooklopnih JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) vozila, za koje su s američkom kompanijom Oshkosh u Wisconsinu potpisali ugovor vrijedan 36 miliona eura.

Prvih 20 komada oklopnih vozila planirano je da uđe u naoružanje Vojske Crne Gore u drugoj polovini 2020. godine, a svi primjerci (67) stići će iz fabrike Oshkosh u Vojsku Crne Gore do 2023. godine.

Iz Ministarstva odbrane kazali su da pandemija koronavirusa neće uticati na plan isporuke vozila i daljinski upravljivih oružnih stanica.

U međusobnoj komunikaciji s predstavnicima vlade SAD-a, u crnogorskom Ministarstvu odbrane su dobili uvjeravanja da će prvi kontingent od 20 vozila stići u Crnu Goru u trećem kvartalu 2020. godine, prenosi Fena, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore.

U dokumentaciji javne nabavke navodi se da je za transport oklopnih vozila potrebna usluga željezničkog i usluga prevoza kopnenim putevima, za šta Ministarstvo odbrane planira da izdvoji 230.000 eura, prenosi Al Jazeera.

Ostatak tenderske dokumentacije Ministarstvo odbrane je označilo stepenom tajnosti, iz, kako su naveli, razloga njene bezbjednosne osjetljivosti.

Crna Gora će, nakon nabavke JLTV vozila, postati četvrta članica NATO-a koja je koristila ovu vrstu naoružanja.

Do sada su ugovore s Oshkoshom sklopile Litvanija, Velika Britanija i Slovenija.

Nabavkom ovih vozila dvije pješadijske čete Vojske Crne Gore biće u potpunosti opremljene vozilima posljednje generacije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!