Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke za “Vijesti”: Endemska korupcija usporila integracije Crne Gore

Vladavina prava mora postojati ne samo na papiru već i u praksi. Institucije treba da obezbijede da oni koji krše zakon za to odgovaraju. Vladini zvaničnici moraju neumorno raditi na poboljšanju života građana a ne da koriste položaj moći u svrhu zadovoljenja vlastitih interesa, rekla je Rajnke

Džudi Rajzing Rajnke (Foto: Facebook/US Embassy Podgorica)

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke rekla je u intervjuu “Vijestima” da vlasti u Crnoj Gori moraju da rade na poboljšanju standarda građana, a ne za svoje lične interese.

“Vjerujem da nedavni izvještaj Freedom Housea pokreće u pravom trenutku važna pitanja koja se tiču ​​percepcije opšteg demokratskog nazadovanja Crne Gore u posljednje vrijeme,“ rekla je ambasadorka na pitanje da prokomentariše novi izvještaj Freedom Housea, u kome se navodi da je Crna Gora iz djelimično konsolidovane demokratije skliznula u hibridni režim.

Ona je, komentarišući nedavno objavljen izvještaj te nevladine organizacije čije je sjedište u SAD, još rekla:

“Stavljajući po strani pitanja objektivnosti i pristrasnosti u vezi sa ovim izvještajem, činjenica je da ankete pokazuju da gotovo 90 odsto građana Crne Gore vjeruje da je korupcija široko rasprostranjena i da, što je još više zabrinjavajuće, 60 odsto njih vjeruje da je korupciju nemoguće iskorijeniti. Nema sumnje da je endemska korupcija usporila evroatlantske integracije Crne Gore i da vlasti moraju sada, više nego ikad, udvostručiti napore da se pridržavaju ne samo slova već i duha zakona koji garantuju nezavisno i nepristrasno pravosuđe i tužilaštvo. Vladavina prava mora postojati ne samo na papiru već i u praksi. Institucije treba da obezbijede da oni koji krše zakon za to odgovaraju. Vladini zvaničnici moraju neumorno raditi na poboljšanju života građana a ne da koriste položaj moći u svrhu zadovoljenja vlastitih interesa. Imajući tu ideju u vidu, SAD radi sa Crnom Gorom na poboljšanju vladavine prava. Od 2010. uložili smo vise od 17 miliona dolara u povećanje institucionalnih kapaciteta za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. U Crnu Goru smo doveli vodeće stručnjake koji obučavaju sudije i tužioce; opremili smo sudnice tehnologijom koja omogućava običnim građanima da budu informisani o pravnim postupcima; i obučili smo službenike policije kako da primjenjuju najnovije postupke u reagovanju na teške oblike kriminala. Sjedinjene Države će učiniti sve što mogu kako bi pomogle građanima Crne Gore da ostvare svoje ciljeve i težnje, ali budućnost Crne Gore zavisi od njenih građana. Društva u kojima svi imaju poštenu šansu su najkohezivnija i najuspješnija. Vladavina prava, pravednost, uključenost – to su zapadne vrijednosti. To su zajedničke vrijednosti na čijoj odbrani svi moramo neumorno raditi”.

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!