Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke za “Vijesti”: Endemska korupcija usporila integracije Crne Gore

Vladavina prava mora postojati ne samo na papiru već i u praksi. Institucije treba da obezbijede da oni koji krše zakon za to odgovaraju. Vladini zvaničnici moraju neumorno raditi na poboljšanju života građana a ne da koriste položaj moći u svrhu zadovoljenja vlastitih interesa, rekla je Rajnke

Džudi Rajzing Rajnke (Foto: Facebook/US Embassy Podgorica)

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke rekla je u intervjuu “Vijestima” da vlasti u Crnoj Gori moraju da rade na poboljšanju standarda građana, a ne za svoje lične interese.

“Vjerujem da nedavni izvještaj Freedom Housea pokreće u pravom trenutku važna pitanja koja se tiču ​​percepcije opšteg demokratskog nazadovanja Crne Gore u posljednje vrijeme,“ rekla je ambasadorka na pitanje da prokomentariše novi izvještaj Freedom Housea, u kome se navodi da je Crna Gora iz djelimično konsolidovane demokratije skliznula u hibridni režim.

Ona je, komentarišući nedavno objavljen izvještaj te nevladine organizacije čije je sjedište u SAD, još rekla:

“Stavljajući po strani pitanja objektivnosti i pristrasnosti u vezi sa ovim izvještajem, činjenica je da ankete pokazuju da gotovo 90 odsto građana Crne Gore vjeruje da je korupcija široko rasprostranjena i da, što je još više zabrinjavajuće, 60 odsto njih vjeruje da je korupciju nemoguće iskorijeniti. Nema sumnje da je endemska korupcija usporila evroatlantske integracije Crne Gore i da vlasti moraju sada, više nego ikad, udvostručiti napore da se pridržavaju ne samo slova već i duha zakona koji garantuju nezavisno i nepristrasno pravosuđe i tužilaštvo. Vladavina prava mora postojati ne samo na papiru već i u praksi. Institucije treba da obezbijede da oni koji krše zakon za to odgovaraju. Vladini zvaničnici moraju neumorno raditi na poboljšanju života građana a ne da koriste položaj moći u svrhu zadovoljenja vlastitih interesa. Imajući tu ideju u vidu, SAD radi sa Crnom Gorom na poboljšanju vladavine prava. Od 2010. uložili smo vise od 17 miliona dolara u povećanje institucionalnih kapaciteta za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. U Crnu Goru smo doveli vodeće stručnjake koji obučavaju sudije i tužioce; opremili smo sudnice tehnologijom koja omogućava običnim građanima da budu informisani o pravnim postupcima; i obučili smo službenike policije kako da primjenjuju najnovije postupke u reagovanju na teške oblike kriminala. Sjedinjene Države će učiniti sve što mogu kako bi pomogle građanima Crne Gore da ostvare svoje ciljeve i težnje, ali budućnost Crne Gore zavisi od njenih građana. Društva u kojima svi imaju poštenu šansu su najkohezivnija i najuspješnija. Vladavina prava, pravednost, uključenost – to su zapadne vrijednosti. To su zajedničke vrijednosti na čijoj odbrani svi moramo neumorno raditi”.

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH