Hapšenja u BiH zbog ratnih zločina, priveden i policajac koji je ubijao civile

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da su uhapšeni policajac iz Foče Borislav Pjano (52) te Spomenko Novović (54), a obojicu ih se tereti da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosto. Dosadađnjom istragom utvrđeno je da su njih dvojica učestvovala u kampanji etničkog čišćenja koju su 1992. na području Foče sprovele paravojne formacije bosanskih Srba ubijajući, protjerujući i pljačkajući stanovništvo bošnjačke nacionalnosti

Ilustracija (Foto: Printscreen)

Dvojica bivših Tužilaštvo BiH, prenosi “Jutarnji list”, potvrdilo je da su uhapšeni policajac iz Foče Borislav Pjano (52) te Spomenko Novović (54), a obojicu ih se tereti da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Dosadašnjom je istragom utvrđeno da su njih dvojica učestvovala u kampanji etničkog čišćenja koju su 1992. na području Foče sprovele paravojne formacije bosanskih Srba ubijajući, protjerujući i pljačkajući stanovništvo bošnjačke nacionalnostipripadnika vojske bosanskih Srba, od kojih je jedan danas policajac, uhapšena su u srijedu pod sumnjom da su počinili teške ratne zločine na području Foče u istočnoj Bosni.

Tužilaštvo BiH, prenosi “Jutarnji list”, potvrdilo je da su uhapšeni policajac iz Foče Borislav Pjano (52) te Spomenko Novović (54), a obojicu ih se tereti da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Dosadašnjom je istragom utvrđeno kako su njih dvojica učestvovala u kampanji etničkog čišćenja koju su 1992. na području Foče sprovele paravojne formacije bosanskih Srba ubijajući, protjerujući i pljačkajući stanovništvo bošnjačke nacionalnosti.

Novović se tereti da je ubio najmanje pet starijih osoba bošnjačke nacionalnosti i to upotrebom hladnog oružja, a zatim je njihova tijela zapalio zajedno s kućom u kojoj ih je ubio.

Naknadno je ubio još jednu ženu i zlostavljao dva zarobljena civila. 

Sadašnji policajac Pjano osumnjičen je da je učestvovao u protivzakonitom zarobljavanju 17 civila, među kojima je bilo i malopljetnih osoba. Šest zarobljenika Pjano i ostali ubili su pucajući na njih i bacajući na njih ručne bombe.

Pjano je osumnjičen i za pljačku jedne žene od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH