Hapšenja u BiH zbog ratnih zločina, priveden i policajac koji je ubijao civile

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da su uhapšeni policajac iz Foče Borislav Pjano (52) te Spomenko Novović (54), a obojicu ih se tereti da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosto. Dosadađnjom istragom utvrđeno je da su njih dvojica učestvovala u kampanji etničkog čišćenja koju su 1992. na području Foče sprovele paravojne formacije bosanskih Srba ubijajući, protjerujući i pljačkajući stanovništvo bošnjačke nacionalnosti

Ilustracija (Foto: Printscreen)

Dvojica bivših Tužilaštvo BiH, prenosi “Jutarnji list”, potvrdilo je da su uhapšeni policajac iz Foče Borislav Pjano (52) te Spomenko Novović (54), a obojicu ih se tereti da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Dosadašnjom je istragom utvrđeno da su njih dvojica učestvovala u kampanji etničkog čišćenja koju su 1992. na području Foče sprovele paravojne formacije bosanskih Srba ubijajući, protjerujući i pljačkajući stanovništvo bošnjačke nacionalnostipripadnika vojske bosanskih Srba, od kojih je jedan danas policajac, uhapšena su u srijedu pod sumnjom da su počinili teške ratne zločine na području Foče u istočnoj Bosni.

Tužilaštvo BiH, prenosi “Jutarnji list”, potvrdilo je da su uhapšeni policajac iz Foče Borislav Pjano (52) te Spomenko Novović (54), a obojicu ih se tereti da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Dosadašnjom je istragom utvrđeno kako su njih dvojica učestvovala u kampanji etničkog čišćenja koju su 1992. na području Foče sprovele paravojne formacije bosanskih Srba ubijajući, protjerujući i pljačkajući stanovništvo bošnjačke nacionalnosti.

Novović se tereti da je ubio najmanje pet starijih osoba bošnjačke nacionalnosti i to upotrebom hladnog oružja, a zatim je njihova tijela zapalio zajedno s kućom u kojoj ih je ubio.

Naknadno je ubio još jednu ženu i zlostavljao dva zarobljena civila. 

Sadašnji policajac Pjano osumnjičen je da je učestvovao u protivzakonitom zarobljavanju 17 civila, među kojima je bilo i malopljetnih osoba. Šest zarobljenika Pjano i ostali ubili su pucajući na njih i bacajući na njih ručne bombe.

Pjano je osumnjičen i za pljačku jedne žene od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!