“Ovo nije viđeno nikad prije”: Tramp u 2020. naredio izvršenje više smrtnih kazni nego sve države svijeta zajedno

Nismo se ni nadali da će se ovako nešto dogoditi i vjerovatno će proći još mnogo vremena prije nego što se ovako nešto ponovo desi, ukoliko se ikada ponovi, izjavio je Robert Danham iz vašingtonskog Centra za informacije o smrtnim kaznama

Donald Tramp (Foto: Printscreen)

Ove godine, prvi put u istoriji, u SAD je izvršeno više smrtnih kazni nego u svim državama svijeta zajedno, navodi se u danas objavljenom godišnjem izvještaju Centra za informacije o smrtnim kaznama iz Vašingtona.

Nakon sedamnaestogodišnje pauze, predsjednik Donald Tramp je naredio izvršenje smrtnih kazni u punom obimu, pa je u SAD izvršeno rekordnih 10 egzekuciju tokom 2020. godine, najviše još od 1800. godine, prenio je AP.

“Ovo nije viđeno nikada prije. Nismo se ni nadali da će se ovako nešto dogoditi i vjerovatno će proći još mnogo vremena prije nego što se ovako nešto ponovo desi, ukoliko se ikada ponovi”, izjavio je Robert Danham iz vašingtonskog Centra za informacije o smrtnim kaznama.

Trampova administracija je, prenosi “Blic”, zakazala još tri egzekucije u januaru, prije inauguracije novoizabranog predsjednika SAD Džoa Bajdena.

Jedna od egzekucija čeka i Lizu Montgomeri koja je osuđena jer je 2004. godine kanapom zadavila 23-godišnju Bobi Džo Stinet, a potom je rasporila kuhinjskim nožem i izvadila nerođenu bebu iz nje.

Egzekucija Lize Montgomeri zakazana je za 12. januar i ona će, ukoliko kazna bude izvršena, biti prva žena u posljednjih 6 decenija koja je pogubljena u SAD.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!