“Moskva” na dnu mora, Ukrajina u euforiji: Rusija potvrdila potonuće moćne krstarice

U ovom trenutku čini se da je tačna ukrajinska verzija događaja prema kojoj je brod pogođen protibrodskim projektilom Neptun koji je u potpunosti domaći, ukrajinski proizvod. Radi se o mobilnom oružanom sustavu, koji se prevozi specijaliziranim kamionima, čiji je dizajn evolucija sovjetskog Kh-35 protubrodskog projektila, na kojem su znatno unaprijeđeni domet i elektronika.

Potonuo je ponos ruske mornarice, moćna krstarica Moskva, izvijestilo je rusko Ministarstvo obrane.

Kako tvrdi ruska strana, brod je bio oštećen zbog nezgode u oružarnici zbog čega je došlo do eksplozije i požara, a brod je kasnije potonuo ‘zbog lošeg vremena’ dok je plovio prema Sevastopolju.

No ta verzija događaja čini se malo vjerojatnom. Naime, jedan je zapadni dužnosnik rekao da nije upoznat sa sličnim slučajem u kojem je požar na nekom brodu doveo do eksplozije spremnika municije – a Rusija tvrdi da se upravo to dogodilo. To bi, rekao je, značilo da je ‘posada izuzetno nesposobna’ pa je teško povjerovati da je do incidenta došlo na taj način.

U ovom trenutku čini se da je tačna ukrajinska verzija događaja prema kojoj je brod pogođen protibrodskim projektilom Neptun koji je u potpunosti domaći, ukrajinski proizvod.

Radi se o mobilnom oružanom sustavu, koji se prevozi specijaliziranim kamionima, čiji je dizajn evolucija sovjetskog Kh-35 protubrodskog projektila, na kojem su znatno unaprijeđeni domet i elektronika.

“Moskva” je duga 611 stopa (186 metara) s gotovo 500 članova posade i ponos je ruske pomorske flote u Crnom moru. Izvorno uveden u sovjetsku mornaricu kao Slava 1980-ih, brod je preimenovan u “Moskvu” 1995. i nakon preuređenja ponovno je ušao u službu 1998., prema vojnoj stranici Naval-Technology.com.

“Moskva” je naoružana nizom protibrodskih i protivzračnih projektila, kao i torpeda i pomorskih topova i proturaketnih obrambenih sustava.

Ukrajinska vojska raspolaže najmanje jednom postrojbom tih projektila, koja bi se trebala sastojati od šest zapovjednih vozila, šest lansirnih vozila s po četiri projektila na sebi, šest vozila za punjenje s po četiri projektila, te šest vozila za pohranu i opskrbu, od kojih svako nosi po još četiri projektila – ukupno 72 projektila po postrojbi.

Projektili su zamišljeni za potapanje brodova deplasmana do 5000 tona, na udaljenosti do 300 kilometara, a opremljeni su s dva motora – prvim, lansirnim raketnim motorom na kruto gorivo, koji je isti kao i kod protuzračnog projektila S-125, te turbo mlaznim motorom MS-400 za krstareći dio leta, koji proizvodi Motor Sich u Zaporižju. Sustav za navođenje razvila je također ukrajinska tvrtka Radionics, a navodno se radi o sustavu koji ima izrazito širok kut gledanja i može precizno identificirati metu na udaljenosti do 50 kilometara.

Svaki projektil dugačak je 5,05 metara, širok 60 centimetara i teži oko 870 kilograma, od čega je 150 kilograma težina bojeve glave. Mobilni sustav zamišljen je kako bi se mogao brzo premještati na kopnu i time izbjeći uzvratnu vatru s brodova koje cilja, te kako bi mogao pružati ozbiljnu prijetnju svim brodovima koji se približe unutar 300 kilometara od obale Ukrajine.

Idi na VRH
error: Content is protected !!