Nikola Koprivica, osumnjičen za strijeljanje više od 40 Bošnjaka, izručen BiH

“Nakon slijetanja u BiH, osumnjičeni Nikola Koprivica, rođen 1954. godine u opštini Sokolac, biće doveden postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog, a nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu”

Nakon komunikacija i saradnje Tužilaštva BiH sa partnerskim institucijama Kanade, lociran je, identifikovan i izručen državljanin BiH Nikola Koprivica, osumnjičen za zločine protiv čovječnosti.

“Nakon slijetanja u BiH, osumnjičeni Nikola Koprivica, rođen 1954. godine u opštini Sokolac, biće doveden postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog, a nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni, koji se više godina nalazio na području Kanade, pod istragom je i tereti se da je sa drugim osumnjičenima, kao lični i neposredni izvršitelj ratnog zločina, učestvovao u strijeljanju više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Novoseoci kod Sokoca, koji su ubijeni u jesen 1992. godine, na lokaciji Ivan Polje.

U ovom predmetu, podignuta je optužnica i nedavno je započeo sudski postupak u sudu BiH.

“Tužilaštvo BiH zahvaljuje se partnerskim institucijama Kanade, prije svega Kanadskoj graničnoj agenciji (Canadian Border Service Agency) na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao naporima u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina”, saopšteno je iz Tužilaštva Bi, prenosi “Avaz”.

Foto: Tužilaštvo BiH

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!