Nove epidemiološke mjere u CG: Zabranjene svadbe i proslave Nove godine na otvorenom

“Epidemiološka situacija ne dozvoljava ovakva okupljanja i vjerujem da će biti potpuno trajna. Vi znate da situacija može da se izmijeni, ali ne vjerujem da za tako kratko vrijeme može da se izmijeni da bi dozvolili okupljanja na trgovima”, rekla je Borovinić-Bojović na konferenciji za novinare

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori zabranjuje se organizovanje proslave Nove godine na otvorenom, poput koncerata i masovnih okupljanja.

To je saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović, koja je kazala da su mjere na snazi od 15. novembra. Vjeruje da će odluka o zabrani dočeka na otvorenom biti trajna, jer u tako kratkom roku teško da, kako je kazala, može doći do poboljšanja situacije.

Jelena Borovinić-Bojović (Foto: Printscreen)

“Epidemiološka situacija ne dozvoljava ovakva okupljanja i vjerujem da će biti potpuno trajna. Vi znate da situacija može da se izmijeni, ali ne vjerujem da za tako kratko vrijeme može da se izmijeni da bi dozvolili okupljanja na trgovima”, rekla je Borovinić-Bojović na konferenciji za novinare.

NOVOGODIŠNJI BAZAR U PODGORICI UZ OGRANIČENJA

Kad je u pitanju Novogodišnji bazar na Trgu nezavisnosti u Podgorici, ona je rekla da su Glavnom gradu uputili smjernice u vezi sa organizacijom tog događaja.

“Uslovili smo ih postavljanjem odgovarajućih ograda, kao i posjedovanja kovid potvrda. To nije identično proslavi nove godine i koncerta. To jeste rizik, ali uz kontrolisano poštovanje potvrda je izvodljivije jer su koncertna okupljanja masovnija, imate u kraćem vremenu veći broj ljudi na jednom mjestu”, pojasnila je Borovinić-Bojović.

Koncertna okupljanja se, kako je pojasnila, organizuju mnogo ranije pa, kaže, ne bi bilo lijepo da se neko dovodi u nedoumicu da se nešto dogovori pa da se to ne realizuje.

Ministarka Borovinić-Bojović najavila je da je Crna Gora započela pregovore za nabavku novih ljekova protiv kovida, koje je nedavno odobrila Evropska agencija za ljekova (EMA). Razgovaraju, kaže ona, sa kompanijama, tj. proizvođačima ljekova koji su registrovani i navodi da će dati sve od sebe da oni budu dostupni građanima Crne Gore u što skorije vrijeme.

Zabranjuje se, kako je rekla, organizovanje ekskurzija, proslava rođendana…

“Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima domaćinstva”, rekla je ministarka.

RAZMATRA SE COVID POTVRDA ZA JAVNU UPRAVU

Podsjeća da je Nacionalna digitalna COVID potvrda od ranije uslov za prelazak državne granice, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svadbama (ako ih neko planira ovoga vikenda), za prisustvo predstavama, sportskim takmičenjima…

“U međuvremenu, Vlada i dalje razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde za kompletnu javnu upravu – zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku”, kazala je Borovinić-Bojović.

Od 1. decembra, kako je rekla, ako ove mjere budu usvojene, Nacionalna digitalna COVID potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe, prenosi rtcg.me.

SVI PREMINULI ISPOD 40 GODINA NEVAKCINISANI

“Svi koji su preminuli u Crnoj Gori od 1. maja do danas, a imali su ispod 40 godina su bili nevakcinisani. Molim građane da poštuju mjere i da se vakcinišu kako bi se zaštitili od teških formi bolesti i smrtnih ishoda, a sve nadležne službe odgovorne za kontolu mjera pozivam da budu istrajni na zajedničkom zadatku – suzbijanju epidemije“, zaključila je ministarka zdravlja.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović kaže da se nastavlja sa operativnim programima, ali da će, ako bude pogoršanja stanja sa kovidom, biti odrađena reorganizacija KCCG. O svemu će, rekla je, blagovremeno biti obaviješteni građani i pacijenti.

Apelovala je na građane da se vakcinišu, jer imamo na raspolaganju više od 1,2 miliona vakcina.

Važno je da građani koji se nijesu vakcinisali shvate značaj imunizacije: “Najbitniji su nam oni koji nijesu primili nijednu dozu. Važno je da i oni građani koji su davno revakcinisani prime treću dozu”.

RADULOVIĆ: NAJVIŠE PACIJENATA U KCCG

Radulović je kazala da se prema posljednjim podacima u zemlji liječi 388 COVID pacijenata.

“Najviše pacijenata je hospitalizovano u Kliničkom centru Crne Gore. Kod nas se liječi 140 pacijenata“, navela je Radulović.

Nakon KCCG, najviše pacijenata je u Specijalnoj bolnici Brezovik – njih 52, po 44 pacijenta se liječi u Baru i Nikšiću.

“Kao što smo i ranije poručili, za razliku od prošle godine kada je KCCG šest mjeseci bio zatvoren za sve, osim za COVID i hitne slučajeve, mi nastavljamo, kao i tokom cijele godine, da radimo punim kapacitetom, na svim klinikama“, kazala je ona.

Što se operativnog programa tiče, kako dodaje, do daljnjeg, nema nikakvog odlaganja. Redovan rad nastavljaju i hirurgija i ortopedija i urologija.

GALIĆ: 50 ODSTO OBOLJELIH SU MLADI

Broj zaraženih korona virusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice je u porastu oko 34 odsto u odnosu na 14 dana ranije, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

Kad je riječ o imunizaciji djece starije od 12 godine, Galić kaže da se garancije odnose na one koje daje i sam proizvođač vakcine.

“U periodu od kada je detektovan delta soj u Crnoj Gori, od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, najveći procenat oboljelih je registrovan u dobnoj grupi od 30 do 39 godina, zatim u dobnoj grupi od 40 – 49 godina i dobnoj grupi od 20 do 29 godina. Oni čine 50 odsto od ukupnog broja oboljelih za ovaj period”, rekao je Galić.

Preko 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su, kaže Galić, nevakcinisani.

“Podsjećamo još jednom da je osam od deset preminulih nevakcinisano. Nažalost cijele države, svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani i trenutno su i svi pacijenti na Intenzivnoj jedinici COVID centra KCCG nevakcinisani”, zaključio je Galić.

BOLJE ĆE KONTROLISATI KOVID POTVRDE

Govoreći o kontrolama kovid potvrda, ministarka Borovinić-Bojović rekla je da mjere ako se ne poštuju ne mogu dati rezultati.

“Inspekcija radi svoj posao u granicama mogućeg, ali mi moramo svi učiniti dodatne napore da obezbijedimo bolju kontrolu mjera”, rekla je Borovinić-Bojović.

Najavila je rješavanje problema koji se odnosi na kontrolu mjera.

“To jedno drugo uslovljava, kontrole mjere moraju biti neselektivne, istrajne i 24 sata prisutne”, poručila je ministarka, apelujući na individualnu odgovornost građana.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!