Xavi je za 135 dana od Barcelone stvorio silu: Evo šta je sve morao da promijeni

Xavijeve ideje se sve više uhodavaju, kao i igrači koje je doveo u zimskom prelaznom roku. Protiv Reala su oduševili Pierre-Emerick Aubameyang i Ferran Torres, dvojac koji je osvježio napad Blaugrane. Aubameyang je pristigao u Barcelonu nakon što je raskinuo ugovor s Arsenalom i dosad je u 11 utakmica dao devet golova uz jednu asistenciju

Barcelona je u El Clasicu održala fudbalsku lekciju Real Madridu. Xavijeva ekipa pobijedila je 4:0 na Santiagu Bernabeuu, a mogla je dati i još toliko golova da na vratima Reala nije bio raspoloženi Thibaut Courtois. Barcelona je u posljednjih deset utakmica u La Ligi ostvarila osam pobjeda uz dva remija i impresivnu gol-razliku 27:7, što oslikava kvalitet Xavijevog rada za samo 135 dana.

Xavijeve ideje se sve više uhodavaju, kao i igrači koje je doveo u zimskom prelaznom roku. Protiv Reala su oduševili Pierre-Emerick Aubameyang i Ferran Torres, dvojac koji je osvježio napad Blaugrane. Aubameyang je pristigao u Barcelonu nakon što je raskinuo ugovor s Arsenalom i dosad je u 11 utakmica dao devet golova uz jednu asistenciju.

Torres je bio Xavijeva najveća želja, za koju je Barcelona Cityju platila 55 miliona eura. Španac je u 14 nastupa za Barcelonu dao šest golova i dodao pet asistencija. Xavi je u 135 dana na klupi Barcelone uspio izmijeniti niz važnih stvari i ponovo klub učiniti konkurentnim. Neke od osnovnih razloga naveo je talijanski novinar Fabrizio Romano.

ŠTA JE SVE XAVI POPRAVIO?

Promijenjena je atmosfera u svlačionici jer je Xavi nametnuo svoje ideje i disciplinu kako bi vratio Barcelonin mentalitet. Taktika, pristup i sistem savršeni su za model Barcelone pod predsjednikom Joanom Laportom jer ekipa na terenu ponovo igra lepršavo. Xavi pritom već radi na nagovaranju drugih igrača koji bi se Barceloni priključili na ljeto.

Riječ je o Francku Kessieju iz Milana i Andreasu Christensenu iz Chelseaja, koji su vrlo blizu potpisa za Barcelonu i to po isteku ugovora. Romano dodaje da je Xavi uspio da zaštiti neprofesionalnog Ousmanea Dembelea u teškim trenucima i napravi od njega igrača koji čini razliku na terenu. Sada opet postoje šanse da Francuz ostane u klubu jer mu u julu ističe ugovor.

Xavi je u 25 utakmica upisao 14 pobjeda, sedam remija i četiri poraza, piše Index.hr. Barcelonu je vratio na poziciju koja sljedeće sezone garantuje igranje u Ligi šampiona. Uz to, Barcelona je i najveći favorit za osvajanje Lige Evrope. U četvrtfinalu će igrati protiv njemačkog Eintracht Frankfurta.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!