Radulović: MVP pozitivno odgovorilo na zahtjev Ambasade Srbije, organizovanje glasanja moguće je u prostorijama ambasada i konzulata

“Nema govora o ‘anti’ bilo kakvim stavovima, već isključivo o poštovanju međunarodnih normi i prakse. Uostalom, zar je Crna Gora tako velika da se, ukoliko se želi iskoristiti pravo glasa, ne može jako brzo doći do Ambasade Srbije u Podgorici ili Generalnog konzulata u Herceg Novom? Populizam i politikanstvo su upravo ono što ne treba Crnoj Gori, već smirenost, pribranost i pomirenje. Iza svakog ‘zašto’ ne stoji antagonizam prema nekom, već logično, razumljivo i lako objašnjivo ‘zato’. Niko nije zabranio održavanje izbora, već su samo potvrđena mjesta koja su za to i predviđena.

Shodno međunarodnom pravu i konvencijama, organizovanje glasanja se obavlja u prostorijama ambasada i konzulata. I ovog puta, na zahtjev Ambasade Srbije, Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) je pozitivno odgovorilo.

To je saopštio ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, reagujući na navode Demokratskog fronta (DF) koji su kazali da su Vlada Zdravka Krivokapića i MVP odbili taj zahtjev ambasade Srbije, dok su iz Krivokapićevog kabineta naveli da Ministarstvo tu informaciju i odluku nije podijelilo sa premijerom i većinom ostalih ministara.

“Imajući u vidu baražna saopštenja, koja su, bez ikakvog razloga, uzburkala političku javnost, čini se neophodnim da se racionalnim objašnjenjem na isti način smire strasti u crnogorskoj javnosti”, kazao je Radulović.

Ministar u saopštenju navodi da povodom saopštenja DF-a, kojim se, na neki način kako smatra, posredno optužuje MVP i on lično da se žele miješati u izborni proces u Srbiji – “prosto rečeno, tvrdnja ne može biti dalja od istine”.

“Ipak, u noti kojom su se obratili našem resoru, nije obrazloženo zbog čega je mimo ustaljene diplomatske prakse potrebno organizovati glasanje i na dodatnim mjestima. Objašnjenja radi, obezbjeđivanje dodatnih lokacija za glasanje pored ambasada i konzulata, koristi se isključivo kada postoji ili veliki broj glasača, ili je riječ o teritorijalno mnogo većim državama”, kazao je Radulović.

Radulović ističe da takva odluka nije usmjerena ni protiv koga, jer na isti način, pojašnjava on, u svojim ambasadama i konzulatima, glasaju državljani ostalih država – Hrvatske, SAD, Ukrajine, Rusije i mnogih drugih kojima nacionalni zakon dozvoljava glasanje u inostranstvu.

“Nema govora o ‘anti’ bilo kakvim stavovima, već isključivo o poštovanju međunarodnih normi i prakse. Uostalom, zar je Crna Gora tako velika da se, ukoliko se želi iskoristiti pravo glasa, ne može jako brzo doći do Ambasade Srbije u Podgorici ili Generalnog konzulata u Herceg Novom? Populizam i politikanstvo su upravo ono što ne treba Crnoj Gori, već smirenost, pribranost i pomirenje. Iza svakog “zašto” ne stoji antagonizam prema nekom, već logično, razumljivo i lako objašnjivo “zato”. Niko nije zabranio održavanje izbora, već su samo potvrđena mjesta koja su za to i predviđena. Na toj liniji, ukoliko postoje opravdani i praktični razlozi za otvaranje dodatnih mjesta za glasanje, koje bi diplomatski predstavnici Srbije u našoj zemlji predstavili Ministarstvu, što nije učinjeno u prvobitnom obraćanju, svakako bismo ovaj zahtjev dodatno razmotrili”, saopštio je on.

Radulović navodi i da povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, žali što se u trenutku u kome na istoku našeg kontinenta dešavaju ratna zbivanja, uopšte i razmišlja o “dalekosežnim posljedicama” u regionu. “Crna Gora, kao njegova najmanja država, ima poseban senzibilitet za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana”.

“Kada je riječ o saopštenju Kabineta premijera, informišem da je čak i nakon 17 mjeseci, i u ovom slučaju još jednom pokazano nepoznavanje procedura, budući da se za ovakve tehničke odluke ne zakazuju sjednice Vlade. S druge strane, sjednicu Vlade svakako bi trebalo konačno zakazati zbog odluka od kojih zavisi evropska budućnost naše zemlje, bez obzira na mogući strah pojedinih članova Vlade da bi odluka o uvođenju restriktivnih mjera negativno uticala na njihov rezultat na izborima u Beranama”, piše u saopštenju ministra vanjskih poslova, prenose Vijesti. 

Idi na VRH
error: Content is protected !!