“The New York Times”: Kina znala za invaziju, Peking od Putina tražio da sačeka kraj ZOI

“The New York Times” saznaje iz američke administracije da su informacije o napadu Rusije imale sve države sa Zapada, kao i Kina kojoj se nije svidio trenutak u kojem ruski predsjednik Vladimir Putin planira da ga izvede

Kina je tražila od Rusija da sačeka s napadom na Ukrajinu dok se ne završe Zimske olimpijske igre, navodno  piše u izvještajima zapadnih obavještajnih službi, piše “The New York Times”.

ZOI su tokom februara održane u Pekingu.

INFORMACIJE O NAPADU RUSIJE IMALE SVE DRŽAVE SA ZAPADA

“The New York Times” saznaje iz američke administracije da su informacije o napadu Rusije imale sve države sa Zapada, kao i Kina kojoj se nije svidio trenutak u kojem ruski predsjednik Vladimir Putin planira da ga izvede.

Foto: Printscreen

Zbog toga su navodno stupili u kontakt kako bi napad bio odložen dok se Igre ne završe, prenosi “Avaz”.

“Predsjednik Rusije Vladimir Putin se 4. februara u Pekingu sastao s kineskim predsjednikom Si Đinpingom prije ceremonije otvorenja Olimpijskih igara. Moskva i Peking su tada izdali saopštenje od 5.000 riječi u kojem su rekli da njihovo partnerstvo nema granica, osudivši proširenje NATO-a i tvrdeći da će uspostaviti novi globalni poredak s istinskom demokratijom”, piše “The New York Times”.

U tekstu se navodi da su obavještajni podaci zapadnih službi o razmjeni informacija između kineskih i ruskih zvaničnika bili povjerljivi, a da su zvaničnici koji su izvještaj pregledali, smatrali da je vjerodostojan.

KINESKA AMBASADA U VAŠINGTONU DEMANTOVALA NAVODE

Jedan zvaničnik upoznat sa obavještajnim službama rekao je da materijal ”ne mora da ukazuje na to da su se razgovori o invaziji između Kine i Rusije vodili na predsjedničkom nivou”, a drugi zvaničnici upoznati sa obavještajnim podacima, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, odbili su da daju više detalja, dodaje njujorški list.

“Kineska ambasada u Vašingtonu demantovala je navode američkog lista”, piše “The New York Times”.

Ceremonija zatvaranja Zimskih olimpijskih igara održana je 20. februara, dok je 24. februara ruska vojska započela invaziju na Ukrajinu.

Glavna fotografija: Printscreen/Guardian

Idi na VRH
error: Content is protected !!