Analiza oružanih snaga Ukrajine i Rusije: Šta kažu brojke

Vojni analitičari kažu da je protivvazdušna i protivraketna odbrana Ukrajine slaba, što je čini veoma ranjivom na ruske udare na njenu kritičnu infrastrukturu. Oni kažu da bi Rusija takođe nastojala da iskoristi svoju superiornost u elektronskom ratu kako bi paralizovala komandu i kontrolu svog protivnika i prekinula komunikaciju sa jedinicama na terenu

Oružane snage Ukrajine su brojčano nadjačane i mnogo slabije naoružane u poređenju sa ruskim snagama, ali kako Rusija počinje invaziju velikih razmjera, vojni stručnjaci kažu da bi one bile sposobne da pruže značajan otpor i nanesu teške žrtve.

Ukrajinska vojska je takođe bolje obučena i opremljena nego 2014. godine, kada je Rusija zauzela poluostrvo Krim od Ukrajine bez borbe, i naširoko se smatra visoko motivisanom da brani srce zemlje.

KAKO IZGLEDAJU BROJEVI?

Što se tiče ljudstva i naoružanja, analiza izgleda sumorno za Ukrajinu.

Većina procjena vojnih eksperata navodi da broj ruskih vojnika u blizini granice Rusije sa Ukrajinom iznosi više od 100.000. Rusija je takođe prebacila neke trupe u Bjelorusiju, sjeverno od Ukrajine, radi vojnih vežbi.

Ruska vojska ima oko 280.000 pripadnika, a kombinovanih oružanih snaga oko 900.000, dok njenih 2.840 borbenih tenkova ima više od tri prema jedan broj ukrajinskih, prema Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS) sa sjedištem u Londonu.

Ukrajinski premijer je rekao da će dekret koji je nedavno potpisao Zelenski – o prioritetnim mjerama za jačanje odbrambenih sposobnosti države, povećanje privlačnosti vojne službe i postepeni prelazak na profesionalnu vojsku – na kraju dovesti do 361.000 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

Iako je Ukrajina utrostručila svoj budžet za odbranu u realnom iznosu od 2010. do 2020. godine, njeni ukupni rashodi za odbranu u 2020. iznosili su samo 4,3 milijarde dolara, ili jednu desetinu ruskih.

Vojni analitičari kažu da je protivvazdušna i protivraketna odbrana Ukrajine slaba, što je čini veoma ranjivom na ruske udare na njenu kritičnu infrastrukturu. Oni kažu da bi Rusija takođe nastojala da iskoristi svoju superiornost u elektronskom ratu kako bi paralizovala komandu i kontrolu svog protivnika i prekinula komunikaciju sa jedinicama na terenu.

KOLIKO SU ISKUSNE UKRAJINSKE SNAGE?

Ukrajinske snage su stekle borbeno iskustvo u regionu Donbasa na istoku zemlje, gdje se od 2014. godine bore protiv separatista koje podržava Rusija, i veoma su motivisane.

Oni takođe imaju protivvazdušnu odbranu kratkog dometa i protivtenkovsko oružje, uključujući rakete Javelin koje su isporučile SAD, koje bi pomogle da se uspori bilo kakvo rusko napredovanje.

Osim regularne vojske, Ukrajina ima dobrovoljačke jedinice teritorijalne odbrane i oko 900.000 rezervista. Većina odraslih muškaraca ima barem osnovnu vojnu obuku, tako da bi se Rusija mogla suočiti sa tvrdoglavim i dugotrajnim otporom ako pokuša da zauzme i zadrži teritoriju.

Vojni izazov bi bio neuporedivo veći nego u prethodnim ratovima koje je Rusija vodila od raspada Sovjetskog Saveza, uključujući otcijepljenu Čečeniju 1990-ih i rat protiv Gruzije 2008. godine.

ŠTA ZAPAD RADI DA POMOGNE UKRAJINSKOJ VOJSCI?

Zapadne zemlje su pojačale isporuke oružja Ukrajini, ali Kijev kaže da mu je potrebno više. Sjedinjene Države su isključile opciju slanja američkih trupa u Ukrajinu da se bore.

Sjedinjene Države su pružile više od 2,5 milijardi dolara vojne pomoći od 2014. godine, uključujući protivtenkovske projektile Javelin, obalne patrolne čamce, Hamvee, snajperske puške, izviđačke bespilotne letelice, radarske sisteme, noćno osmatranje i radio opremu. Dalje zalihe bi mogle uključivati protivvazdušne rakete Stinger, malokalibarsko oružje i čamce.

Turska je Kijevu prodala nekoliko serija dronova Bairaktar ​​TB2, koje je rasporedila protiv separatista koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini.

Britanija je u januaru isporučila Ukrajini prijavljenih 2.000 protivtenkovskih projektila kratkog dometa i poslala britanske stručnjake da izvode obuku. Takođe je obezbijedio saksonska oklopna vozila.

Estonija je saopštila da šalje protivoklopne rakete “Džavelin”, a Letonija i Litvanija daju rakete Stinger. Češka Republika je saopštila da planira da donira artiljerijsku municiju kalibra 152 mm, pišu “Vijesti”.

Njemačka je isključila isporuke oružja Ukrajini, ali sufinansira terensku bolnicu vrijednu 6 miliona dolara i pruža obuku.

DA LI RUSIJA MOŽE IZVRŠITI INVAZIJU PUNIH RAZMJERA?

Mnogi vojni analitičari kažu da bi to bilo malo vjerovatno jer bi uključivao dug i neuredan rat sa neizbježno velikim žrtvama. Oni očekuju da će se Rusija odlučiti za slamanje vazdušnih napada i/ili ograničenog zauzimanja zemlje, a ne za sveobuhvatni rat, uključujući bitke za velike gradove.

Jedna od opcija bila bi da se Rusija potisne na jug i zapad iz regiona Donbas u istočnoj Ukrajini, koji već kontrolišu proruske snage, da se poveže sa aneksiranim Krimom i Crnim morem. Takođe postoji mogućnost da bi trupe u Bjelorusiji mogle da pređu sjevernu granicu Ukrajine u sklopu napada.

Putin bi se vjerovatno suočio sa nedoumicama javnosti u vezi sa vođenjem rata protiv sugrađana, kao i sa intenzivnim antiruskim raspoloženjem u Ukrajini. Rusija je već dobila sankcije zbog premještanja trupa u regione Ukrajine koje kontrolišu separatisti, i najverovatnije će se suočiti sa mnogo oštrijim za punu invaziju.

Foto: Printscreen/DW

Idi na VRH
error: Content is protected !!