Krivokapić: Zakon je lako donijeti, ali za popis treba vrijeme i brojni preduslovi

“Ako se popis svodi na to koje je Srbin ko je Crnogorac dajte da to definišemo kao referendumsko pitanje, a ne kao pitanje koje se tiče statistike i zato sam i rekao da je to čisto tehničko pitanje. Nama je dovoljno podjela. Treba nam pomirenje to se postiže poštovanjem struke”, kazao je Krivokapić

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je najlakše donijeti zakon o popisu, ali da u organizacionom i kadrovskom dijelu postoje mnogi problemi. Donijeti zakon je, kako je rekao, lako, a sprovesti popis je, dodaje, procedura koja traži vrijeme i brojne preduslove. Poručio je i da je popis statistika koja se, nažalost politizuje.

“Za popis treba vrijeme i ne treba zanemariti činjenicu da iz dana u dan raste broj zaraženih i kakva će biti epidemiloška situacija”, kazao je premijer i dodao da su zbog pandemije i Srbija i Sjeverna Makedonija odgodile popis.

“Zamislite da pod pritiskom neke politike popis treba obavljati. Popis treba obavljati da bi dobili podatke koji će da nam projektuju budućnost”, rekao je Krivokapić, odgovarajući na pitanja novinara u Danilovgradu.

On je kazao da je popis “statistika koju mi, nažalost, pretvaramo u politiku”.

“Živimo u periodu kada određene političke sile, prevashodno iskazane kroz lidere pojedinih partija, za svaki novi element koji treba da se desi u Crnoj Gori oni prave određenu manipulaciju i pogrešno informišu građane”, poručio je Krivokapić i dodao da priča o svemu onome o čemu bi trebalo da priča Uprava na statistiku.

“Ako se popis svodi na to koje je Srbin ko je Crnogorac dajte da to definišemo kao referendumsko pitanje, a ne kao pitanje koje se tiče statistike i zato sam i rekao da je to čisto tehničko pitanje. Nama je dovoljno podjela. Treba nam pomirenje to se postiže poštovanjem struke”, kazao je Krivokapić.

U ORGANIZACIONOM, KADROVSKOM DIJELU IMATE MNOGE PROBLEME

Krivokapić je rekao i da postoje i brojne nezavršene obaveze.

“Najlakše je donijeti zakon, taj zakon je spreman, to je normativni akt. Međutim, u organizacionom, kadrovskom dijelu imate mnoge probleme. Vi znate da određene opštine nijesu uradile ni adresni registar. Može bez adresnog registra, ali to predstvalja veliki problem prilikom tehničkog izvođenja samog popisa”, saopštio je Krivokapić.

Druga karakteristika je, kako dodaje, registar područnih jednica koji, kako kaže, nije ažuriran, što takođe predstavlja ograničenje.

“Za jedan popisni krug treba jedan popisivač, to je pravilo EU. Na 10 tih krugova dođe jedan instruktor. U Crnoj Gori treba imati najmanje 4.000. Kada se to odradi morate te ljude obučiti. Znači, postoje brojni preduslovi koje treba uraditi”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je Uprava za statistiku uradila jednu probnu anketu, te bi propis trebalo da se radi licem u lice.

“Pitanje je i kakve će biti epidemiloške mjere u trenutku izvođenja popisa. Znači, to je jedna višeslojna priča. Najlakše je reći ‘može – ne može’. Ja sam za to da se sve preispita. Naravno, zakon možemo donijeti, već je spreman”, rekao je Krivokapić i dodao da je potrebno odraditi i 40 javnih nabavki.

“To je jedan posao koji traži vrijeme. Nemam ništa protiv toga trebamo svi da se dogovaramo, ne treba da podliježemo ucjenama”, poručio je premijer.

VLADA ĆE OSTATI EKSPERTSKA DO KRAJA

Premijer je, odgovarajući na pitanje o osnivanju partije, što je ranije najavio, kazao da Vlada nije opterećena bilo kakvom politikom, osim javnim politikama.

“Ova Vlada će ostati ekspertska do kraja. Datum izbora sigurno je znatiženja i očekivanje određenih političkih struktura. Izbori u ovom trenutku, ja mislim, ne odgovaraju građanima Crne Gore”, kazao je premijer i dodao da se ne opterećuje vanrednim izborima.

On je rekao i da je njemu i članovima Vlade, osim Dritana Abazovića, zabaranjeno da osnivaju političke partije, što, kako dodaje, samo po sebi govori o određenom strahu, koji je, kaže, nepotreban.

“Mi smo svi ljudi iz naroda došli da pomognemo Crnoj Gori”, rekao je Krivokapić.

Foto: GOV.ME

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!