Riješena misterija nestale pikasove tapiserije u zgradi UN: Iznenada se pojavio Rockefeller i otkrio šta se dogodilo

Ponovno postavljanje velikog tkanja počelo je u subotu ujutro, rekao je izvor iz UN-a, a diplomate su izrazili olakšanje zbog povratka 7,5 metara širokog djela, koje je visilo ispred prostorija Savjeta bezbjednosti kuda bi predsjednici, premijeri i ambasadori redovno prolazili. Tapiserija je trebala da služi kao snažan podsjetnik na strahote rata

Godinu dana nakon što je ogromna tapiserija poznate Picassove “Guernice” naglo i nejasno nestala sa zida u zgradi Ujedinjenih nacija u New Yorku, vratili su je vlasnici iz porodice Rockefeller.

Ponovno postavljanje velikog tkanja počelo je u subotu ujutro, rekao je izvor iz UN-a, a diplomate su izrazili olakšanje zbog povratka 7,5 metara širokog djela, koje je visilo ispred prostorija Savjeta bezbjednosti kuda bi predsjednici, premijeri i ambasadori redovno prolazili. Tapiserija je trebala da služi kao snažan podsjetnik na strahote rata.

Tapiseriju je 1955. naručio Nelson A. Rockefeller, a tkana je u francuskom ateljeu uz konsultacije sa samim Picassom, koji je originalnu „Guernicu” naslikao tokom Španskog građanskog rata.

Slika predstavlja bombardovanje istoimenog španskog grada 26. aprila 1937, koje su izvršile nacistička Njemačka i fašistička Italija.

„Tapiserija ‘Guernica’ svojom propitivačkom simbolikom – njenim prizorom užasnih aspekata ljudske prirode – obrađuje okrutnost i tamu, ali i sjeme nade u čovječanstvo”, rekao je Nelson Rockefeller mlađi u izjavi kojom je najavljen povratak umjetnine. Dodao je da je zahvalan što će tapiserija moći da nastavi da dopire do više ljudi i povećava svoju sposobnost “da dirne živote i obrazuje”.

U februaru 2021, kada je kriza covida-19 potresala svijet, a hiljade UN-ovih zaposlenih bile prisiljene da rade od kuće, djelo je nestalo bez objašnjenja. „Strašno je, strašno, što je nestala”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, koji je bio začuđen naglim nestankom.

U intervjuu za The New York Times objavljenom u subotu, Nelson Rockefeller mlađi priznao je da je došlo do nedostatka komunikacije i objasnio da je tapiseriju bilo potrebno očistiti i restaurirati.

Tapiserija „Guernica” je u UN-u na pozajmici pod uslovom da je porodica može preuzeti kako bi bila prikazana na izložbama u SAD-u ili drugdje u svijetu do šest mjeseci, piše face.ba.

Foto: Printscreen/United Nations

Idi na VRH
error: Content is protected !!