Began Čekić, dobitnik nagrade „Iskra“ za individualni doprinos: “Dobro se samo dobrim vraća”

Čast mi je da je odbor za dodjelu ‘Iskre’ prepoznao moj rad i trud, a ja to radim čitavog života. Ja ne volim da se hvalim kome sam nešto dao ili pomogao, jer bi za mene to bio poraz. Ako možemo nešto dati, nije lijepo da govorimo o tome

Poznati dobrotvor i humanista Began Čekić, Gusinjanin sa adresom u Njujorku, dobitnik je nagrade „Iskra“ za individualni doprinos.

Čekiću je nagradu urućila izvršna direktorica Fonda za aktivno građanstvo Anica – Maja Boljević.

Boljević je u svom govoru kazala da se „za ovakve ljude teško pripremiti“.

„Began je došao je iz Njujorka samo zbog ‘Iskre’, samo zbog svih nas. Želim vam da vam nikada više povod za vaše dobročinstvo, za neko konkretno djelo, ne bude ničija nesreća. Kad smo pričali o vama i saznali za igralište, Elvira Bekteši je rekla: ‘Ja znam da Began odavno čini mnoga dobra. I na njega se računa, ali nemam zapisano, nema u medijima objavljeno’. Mi smo samo rekli: ’Odlično, tim bolje’. Vjerujem da me razumijete. Tako da meni, Begane, jeste posebna čast što ste večeras sa nama i da se nekim srećnim povodima više i zajedno pomažemo. Marko Miljanov je rekao da je dobročinstvo učitelj bez smrti. Evo nam jednog učitelja ovdje, među nama“, rekla je Boljević.

Čekić je istakao da mu je čast što je tu, među dobrim ljudima. 

„Dobro se samo dobrim vraća. Kad ima dobrote, ima i toplote. A kad ima toplote ima i života. Čast mi je da je odbor za dodjelu ‘Iskre’ prepoznao moj rad i trud, a ja to radim čitavog života. Ja ne volim da se hvalim kome sam nešto dao ili pomogao, jer bi za mene to bio poraz. Ako možemo nešto dati, nije lijepo da govorimo o tome“, rekao je Čekić.

Kazao je da Crna Gora ima najbolju dijasporu, iako su pošli trbuhom za kruhom. 

„Ti ljudi iskreno vole Crnu Goru i iskreno hoće da pomognu“, kazao je Čekić.

Dobitnik Iskre za individualni doprinos, kao dobročinitelj na kojeg se uvijek računa, učestvovao je u mnogobrojnim humanitarnim akcijama kako u dijaspori tako i u zavičaju.

Prije dvije godine, u znak sjećanja na prerano preminulu ćerku i sestru Sanihu, porodica Čekić je osnovala fond sa njenim imenom, i sav donirani novac uložila u izgradnju savremenog igrališta u Gusinju, sa raznim sadržajima.

„Saniha Playground“, na površini od 600m2, nedavno je predato Opštini Gusinje, na radost najmlađih stanovnika.

Video prilog sa otvaranja igrališta koji je uradila Vanja Rakonjac, novinarka RTCG-a, na Fejsbuk stranici Portala Revije Fokus pogledalo je više od 1.100.000 ljudi.

Porodica Begana Čekića predala igralište “Saniha playground” Opštini Gusinje (VIDEO)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!