Neprocjenjivi Kaligulin mozaik proveo 50 godina kao stočić za kafu u Njujorku

Mozaik i drugi antikviteti izvučeni su iz jezera 1930. i smješteni u muzej. Godine 1944, dok su se nacisti povlačili iz Italije, spaljeni su brodovi i mnoga druga blaga

Neprocjenjivi rimski mozaik koji je nekad ukrašavao brod koji je car Kaligula služio gotovo 50 godina korišćen je kao stočić za kafu u stanu u Nujorku.

Dario Del Bufalo, talijanski stručnjak za drevni kamen i mramor, opisao je kako je pronašao mozaik u intervjuu za „60 minuta“ CBS televizije, piše „Gardijan“.

U Njujorku je 2013. Del Bufalo održao predavanje i potpisao primjerke svoje knjige o crvenkasto-ljubičastoj stijeni koju su često koristili rimski carevi.

Knjiga je uključivala sliku davno izgubljenog mozaika, koji je nekad bio dio poda na jednom od dva ogromna “partijska broda” koje je Kaligula naručio da plutaju jezerom u blizini Rima.

Mozaik i drugi antikviteti izvučeni su iz jezera 1930. i smješteni u muzej. Godine 1944, dok su se nacisti povlačili iz Italije, spaljeni su brodovi i mnoga druga blaga.

DAMA SA ŠEŠIROM

Gotovo 70 godina nakon toga, dok je potpisivao primjerke svoje knjige, Del Bufalo je čuo kako muškarac i žena govore da žena ima mozaik koji su gledali na stranici.

„Bila je dama s mladićem sa čudnim šeširom koji je došao do stola i rekao: ‘Kakva lijepa knjiga. O, Helen, vidi, to je tvoj mozaik!’ A ona je rekla: ‘Da, to je moj mozaik’“, rekao je Del Bufalo za CBS.

Del Bufalo je ušao u trag mladiću, koji je potvrdio da je Helen imala mozaik u svom stanu na Menhetnu.

NEVINA KUPOVINA

Bila je to Helen Fiorati, trgovac umjetninama i vlasnica galerije. Prema intervjuu koji je dala Njujork Tajmsu 2017. godine, ona i njen suprug, italijanski novinar, kupili su mozaik od italijanske plemićke porodice šezdesetih godina proškog vijeka. Kad je stigao u Njujork, par ga je koristio kao stočić za kafu“, prenosi „Avaz“.

„Bila je to nevina kupovina. To nam je bila omiljena stvar i imali smo je 45 godina“, rekla je Fiorati za Tajms.

Kancelarija okružnog tužioca Menhetna kaže da dokazi sugerišu da je mozaik ukraden, vjerovatno tokom Drugog svjetskog rata. Vraćen je u Italiju i izložen je u Muzeju rimskih brodova u Nemiju.

„To je tačno kao slagalica“, rekli su stručnjaci za spajanje rimskih freska.

Foto: Printscreen/60 minutes

Idi na VRH
error: Content is protected !!