Smolović: Zbog političkih igara moći unutar PES-a i dokazivanja ko je glavni, ugroženo preživljavanje sjevera CG

“Kada je Milatović u kampanji obilazio sjever Crne Gore pričao je kako je sjever zapostavljen i kako će, kada on bude predsjednik, pojačati pomoć. Sada je ispalo da on ne da zaustavlja razvoj sjevera, koji je potpuno zaustavljen od 2020. godine skidanjem sa dnevnog reda razvojnih projekata u Mojkovcu, Kolašinu, Beranama, Bijelom Polju, Rožajama…, nego opstrukcijom i vraćanjem Zakona na ponovno odlučivanje zaustavlja mogućnost preživljavanja sjevera. Bukvalno preživljavanja”, rekao je Smolović

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, ocijenio je u razgovoru za portal Standard da je zbog ispitivanja moći i dokazivanja ko je glavni unutar Pokreta Evropa sad (PES) sjever Crne Gore kolateralna šteta, te da je predsjednik CG Jakov Milatović vraćanjem Zakona o finansiranju lokalnih uprava parlamentu ugrozio bukvalno preživljavanje opština na sjeveru Crne Gore.

“Kada je Milatović u kampanji obilazio sjever Crne Gore pričao je kako je sjever zapostavljen i kako će, kada on bude predsjednik, pojačati pomoć. Sada je ispalo da on ne da zaustavlja razvoj sjevera, koji je potpuno zaustavljen od 2020. godine skidanjem sa dnevnog reda razvojnih projekata u Mojkovcu, Kolašinu, Beranama, Bijelom Polju, Rožajama…, nego opstrukcijom i vraćanjem Zakona na ponovno odlučivanje zaustavlja mogućnost preživljavanja sjevera. Bukvalno preživljavanja”, rekao je Smolović.

On je pojasnio da je Zajednica opština tražila 15 miliona eura jer su, kako je rekao, uzete sjeveru kroz projekat Evropa sad, tako što su oslobodili najniže plate od poreza na dohodak, odnosno dijela poreza koje ide opštinama.

“Ovo je bio način, u dogovoru sa Ministarstvom finansija i premijerom, da se makar dio sredstava od 15 miliona vrati najsiromašnijim opštinama na sjeveru CG. Znači, ne nikome da se uzmu. To su pare poreskih obveznika građana sa sjevera”, precizirao je Smolović.

Podsjećajući na činjenicu da države, pa i one najrazvijenije, pomažu lokalne zajednice, Smolović navodi primjer Slovenije, gdje je nedavno boravio na poziv gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

“Pitao sam Jankovića da li uopšte država pomaže Ljubljanu kao glavni grad Slovenije i kao jedan od najljepših i najrazvijenih gradova jugoistočne Evrope. Odgovorio mi je da imaju takozvanu glavarinu od 720 eura po glavi stanovnika. Znači na 300 hiljada stanovnika po 720 to je više od 210 miliona eura država Slovenija daje Ljubljani na godišnjem nivou”, rekao je Smolović.

Jednostavno, kaže on, opštine neće moći da obračunavaju porez na dohodak.

“Zbog političkih igara i igara moći unutar Evrope sad, njihovih međusobnih razmirica i dokazivanja ko je glavni, trpe sve opštine u Crnoj Gori, a posebno opštine na sjeveru naše države. Nadam se da će ostaviti sujetu sa strane i dječačke igrice i da će se prizvati pameti da ne uništavaju već ranjeni sjever”, kazao je Smolović.

Foto: Petar Smolović (Opština Bijelo Polje)

Idi na VRH
error: Content is protected !!