Uručene nagrade “Iskra”: Da dobro postane navika (VIDEO)

Nagradu za individualni doprinos dobio je Began Čekić, Gusinjanin koji živi u Njujorku. Slobodanka i Momčilo Pajović dobitnici su specijalnog priznanja za dobročinstvo.

Fond za aktivno građanstvo (fAKT) uručio je nagrade i priznanja za filantropiju “Iskra” u Zetskom domu na Cetinju.

Nagradu za individualni doprinos dobio je Began Čekić, Gusinjanin koji živi u Njujorku (VIDEO SNIMAK)

Čekiću je nagradu uručila izvršna direktorica Fonda za aktivno građanstvo Anica – Maja Boljević.

Gusinjanin koji živi i radi u Njujorku, je uvijek rado pomagao i svoje rodno Gusinje i Crnu Goru. Kao dobročinitelj na kojeg se uvijek računa, učestvovao je u mnogobrojnim humanitarnim akcijama. U znak sjećanja na prerano preminulu ćerku i sestru Sanihu, porodica Čekić je osnovala fond sa njenim imenom, i sav donirani novac uložila u izgradnju savremenog igrališta u Gusinju, sa raznim sadržajima. „Saniha Playground“, na površini od 600m2, nedavno je predato Opštini Gusinje, na radost najmlađih stanovnika.

Porodica Begana Čekića predala igralište “Saniha playground” Opštini Gusinje (VIDEO)

Slobodanka i Momčilo Pajović dobitnici su specijalnog priznanja za dobročinstvo (VIDEO SNIMAK)

Slobodanka i Momčilo Pajović, penzioneri iz SAD-a, iako i sami skromnog materijanog stanja, donirali su 22.000 dolara Crnoj Gori, za borbu protiv pandemije. Donaciju su uputili iz Nju Džerzija, gdje su živjeli 20 godina.

“Kao mali doprinos za nastavak borbe za živote crnogorskih građana, želimo Vam uplatiti donaciju u iznosu od 22.000 dolara. Svakako, vjerujući u Vašu procjenu i predani rad, Vama ostavljamo konačnu odluku o trošenju doniranih sredstava  sa željom da Crna Gora bude svijetli primjer u ovoj borbi“, stajalo je u pismu bračnog para Pajović, upućenog na adresu Generalnog konzulata u Njujorku i Vlade Crne Gore.

Pajovići nisu, kako bi mnogi pomislili, biznismeni i vlasnici kompanija u Americi. Naprotiv – novac su mukotrpno zaradili. Momčilo, nekadašnji fudbaler Zabjela, Budućnosti i reprezentativac Jugoslavije, teško se povrijedio, zbog čega je već devet godina nepokretan, dok je Slobodanka radila dva posla i pazila svog životnog saputnika. Od nedavno, njihov dom je ponovo u Crnoj Gori, u selu Kosić, kraj Danilovgrada.

Penzionersko srce iz Nju Džerzija kuca za Crnu Goru: Pajovići donirali 22.000 dolara za pomoć ljudima u domovini

Posthumno priznanje za dobročinstvo pripalo je dr Miloradu Bakiću, hirurgu i humanisti (VIDEO SNIMAK)

Rođen je 1947. godine u selu Zabrđe. Osnovnu školu je završio u Andrijevici, Gimnaziju u Beranama, a Medicinski fakultet u Beogradu, gdje je i specijalizirao opštu hirurgiju. Radni vijek, kao učenik nadaleko poznatog ljekara Branka Zogovića, započeo je u Beranama, gdje je od 1980. do 1991. godine bio šef odsjeka Traumatologije hirurškog odjeljenja, a od 1991. do 1998. godine obavljao je dužnost direktora Opšte bolnice. Bio je član Predsjedništva društva ljekara Crne Gore i predsjednik Komisije za etička i ravna pitanja Ljekarske komore Crne Gore. Važio je za izuzetnog čovjeka i humanistu, a o njegovim uspjesima iz oblasti medicine, pored svjedočenja pacijenata, govore i brojni zapisi. Obavio je oko 12.000 operacija i važio je za jednog od najboljih i najuglednijih hirurga u Crnoj Gori. Bio je na čelu tima beranskih ljekara koji su uspješno obavili pet operacija na srcu i spasili četiri života. O tim podvizima pisali su domaći mediji, kao i oni u regionu.

„Nadaleko čuveni hirurg Milorad Bakić, nedavno preminuo od posljedica korona virusa. Dr Bakić je liječio ne samo hirurškim nožem i ljekovima, nego i blagim i biranim riječima, poslije kojih se i kod najtežih pacijenata budila nada da će ozdraviti i pobijediti bolest. Činio je to odazivajući se na pozive svih kojima je ljekarska – a i svaka druga – pomoć bila potrebna. A ti pozivi su dolazili sa svih strana – iz grada, sa sela, sa planine, izbliza, izdaleka.

Zbog prirode posla kojim se bavio, dr Bakić nikada nije zaspao čvrstim snom, znajući da uvijek mora da bude u službi bolesnika. Zato je s punim pravom bio prepoznat kao ljudska i intelektualna gromada. Bez ikakvih dodatnih nadoknada i interesa, stajao je na usluzi znanim i neznanim, voljnim i nevoljnim, onako kako to čine samo odabrani humanisti, koji svakog uvaže, bez obzira da li se radi o čobaninu ili činovniku“(D.Jovović).

 

Pacijent je u operacionoj sali umirao, a onda je dr Bakić vidio da su ista krvna grupa i otrčao u transfuziju: Sjećanje na čuvenog hirurga

Dobitnik specijalnog priznanja za doprinos dijaspori je grupa građana porijeklom iz Gusinja, Njujork (VIDEO SNIMAK)

Grupa građana porijeklom iz Gusinja okupila se oko projekta izgradnje školske zgrade OŠ “Džafer Nikočević” u Višnjevu (Gusinje) odakle su rodom, obezbijedivši preko 100,000 dolara u tu svrhu.

Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvjete je potpisan u septembru 2021.godine, i započeta je izgradnja novog  školskog objekta, koji će biti useljiv do naredne školske godine.

Portalu Revije Fokus pripalo je specijalno priznanje za medijski doprinos. (VIDEO SNIMAK)

Prvi broj revije Fokus izašao je 2008 godine u Njujorku i ubrzo stekao veliki broj čitalaca. Jedini je portal koji okuplja ljude porijeklom iz Crne Gore, koji promoviše i prati humanitarne akcije i ima izuzetno značajnu ulogu u medijskoj promociji filantropije, kulture davanja i primjera dobročinstva naše dijaspore. Brojne su akcije prikupljanja sredstava koje su pokrenute i zabilježene na ovom portalu, uključujući i online doniranje, koje ljudima dobrih namjera maksimalno olakšava želju da doprinesu opštem dobru.

Vukadinović nakon uručivanja Iskre našem mediju: Fokus je kuća, dom, zavičaj, Crna Gora (VIDEO)

Takođe, specijalno priznanje za medijski doprinos dobila je novinarka ND “Vijesti”, Svetlana Mandić (VIDEO SNIMAK)

Izuzetan senzibilitet za potrebe drugih, kako „običnog čovjeka“, tako i zajednice, Svetlanin je dar koji pretače u nebrojene članke i reportaže u kojima govori o humanosti, solidarnosti, društvenoj odgovornosti. Od onih u kojima ukazuje na nečiju nevolju i sve nas poziva da pružimo ruku pomoći, do članaka o dobrim djelima i dobročiniteljima, koji podstiču kulturu brige o drugome i davanja.

Nikšić se i te kako pozicionirao na crnogorskoj „mapi filantropije“: nesumnjivo je veliki doprinos tome dalo „pero“ Svetlane Mandić, novinarke Dnevnih novina Vijesti, i doktorantkinje na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

Neformalna grupa građanki Podgorice “Devet dobrih žena” dobitnice su specijalnog priznanja za građanski doprinos opštem dobru za 2021. (VIDEO SNIMAK)

Neformalna grupa građanki Podgorice, „jednostavnih i običnih žena, drugarica i prijateljica sa društvenih mreža“, svoju humanu misiju su započele prije godinu dana, decembra 2020. godine, prikupljajući novogodišnje poklone za djecu koja su praznike dočekala u Institutu za bolesti djece, u okviru akcije „Zamisli želju“ – kada su od planiranih i očekivanih 30, prikupile više od 370 poklona.

Nastavile su odmah nakon serije razornih zemljotresa u susjednoj Hrvatskoj, pokrenuvši akciju prikupljanja školskog pribora, igračaka, društvenih igara i garderobe, pod nazivom „Djeca djeci“, kojoj su se mnogobrojni donatori i ljudi dobre volje odazvali: preko 8000 artikala je prikupljeno, brižljivo spakovano u više od 150 paketa, i poslato mališanima u Petrinji, Glini i Sisku.

U okviru akcije ,Mi mislimo na vas“, obezbijedile su preko 50 poklona patronažnim sestrama Doma zdravlja u Podgorici, koje brinu o kovid pacijentima. Nakon toga, uz pomoć Glavnog grada, uslijedilo je postavljanje Tabli solidarnosti širom Pogorice – mjesta gdje svi koji žele da pomognu, mogu da ostave hranu za one koji nijesu u mogućnosti da je priušte.

Poslednja akcija dobrih žena – za sada – je krečenje i ocrtavanje murala na zidovima Instituta za bolesti djece u dijelu Ultrazvučne dijagnostike.

Isto priznanje pripalo je i Milošu Milinkoviću, volonteru i organizatoru brojnih akcija primarno za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti (VIDEO SNIMAK)

Volonter po navici srca , organizator i učesnik brojnih akcija, primarno za djecu oboljelu od malignih bolesti, ne samo novčanih, nego možda i mnogo važnijih u vidu podrške ovoj djeci tokom liječenja.

Tokom ljeta 2019. godine, uz logističku i drugu pomoć Udruženja “Fenix Crna Gora“ radio je na adaptaciji zidova na posebnom ulazu hematoonkološkog odjeljenja dječije bolnice. Uz sakupljenu donaciju za radove, promijenjeno je i adaptirano 100 metara kvadratnih zidova na kojima su bili izvedeni radovi. Nakon izvedenih radova, finansirano je kroz donacije oslikavanje zidova na pomenutom odjeljenju. Organizovao je  i akciju pod nazivom  „Humanitarni zabavljatorski karavan“, koja je organizovana na pet lokacija u Podgorici, sa ciljem prikupljanja donacija koje su uplaćene Udruženju „Fenix“. Učestvovao je i u realizaciji dva humanitarna bazara – za Minju i Balšu, na kojima je je sakupljeno preko 3.500 eura. Miloš je inicirao i učestvovao u emisiji “Dnevnica” tokom koje je prikupljeno 6.420 eura za opremanje odjeljenja dječije hematoonkologije.

Tokom aktivnosti uključio je i motivisao brojne mlade ljude na volonterski rad i zalaganje za cilj da se djeci pomogne. Jedan od primjera je Volonterski klub Gimnazije „Slobodan Škerović“ koji su nakon posjeta Dječijoj bolnici, sami inicirali humanitarnu akciju prikupljanja knjiga i pribora za djecu koja borave u bolnici tokom liječenja.  Milošev aktivizam i volonterizam je započeo upravo u jednoj sličnoj grupi srednjoškolaca u njegovim rodnim Pljevljima, prije više od deceniju: Volonterskom klubu „Zračka nade“, udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju. Klubu koji je 2010. godine dobio specijalno priznanje Iskra za doprinos razvoju društva jednakih mogućnosti.

Nagradu za doprinos na nacionalnom nivou dobila je kompanija Domen (VIDEO SNIMAK)

U okviru svog poslovanja, fokusirani su na stvaranje i promovisanje tehničkih obrazovnih mogućnosti za crnogorsko društvo, sa glavnim osvrtom na edukaciju mladih. DOMEN kompanija je u prethodnih 11 godina poslovanja, podržala ili sponzorisala preko 30 projekata, ulažući u crnogorsku zajednicu kroz svoje društveno odgovorno poslovanje,  preko milion eura. Vjeruju da uspjeh svake države leži u njenoj sposobnosti da transformiše svoju kulturu, tako da može postati svijet u kojem nauka i tehnologija zauzimaju posebno mjesto, u kojem mladi ljudi žele da postanu naučnici i tehnološki lideri. Za 2021. opredijeljeni budžet za filantropske aktivnosti iznosio je oko 115 000 EUR, kroz projekte. Spark.me startap avantura, Moje buduće STEM zanimanje. doMEn škola programiranja, DoMEn kup, časopis Dijagonala, Evropska omladinska kartica i mnogi drugi.

Svečanost dodjele nagrada upriličena je u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, na Cetinju.

Dodjelu nagrade “Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo uz podršku Evropske komisije i Fondacije “Ćano Koprivica”.

https://youtu.be/tG1zZv9tS9I?t=944

FOTOGALERIJA

Foto: Fond za aktivno građanstvo

Idi na VRH

error: Content is protected !!