Krivokapić nije demantovao navode Kneževića da će osnovati Demohrišćansku stranku

Hipotetički gledano nije isključena mogućnost da se pojavi stranka sa njim na čelu, koja bi bila dio neke buduće veće predizborne koalicije, ocijenio je direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) Boris Marić. “Prvo, radi se o političkoj spekulaciji u okviru političke borbe. Mi u ovom trenutku ne znamo da li je to istina i pojavu nove stranke na čijem čelu je Krivokapić možemo sagledavati hipotetički”, kazao je Marić

Izjava da će predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić osnovati Demohrišćansku stranku krajem avgusta je politička spekulacija u okviru političke borbe, ali hipotetički gledano nije isključena mogućnost da se pojavi stranka sa njim na čelu, koja bi bila dio neke buduće veće predizborne koalicije, ocijenio je direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) Boris Marić.

“Prvo, radi se o političkoj spekulaciji u okviru političke borbe. Mi u ovom trenutku ne znamo da li je to istina i pojavu nove stranke na čijem čelu je Krivokapić možemo sagledavati hipotetički”, kazao je Marić za “Vijesti”.

Krivokapić do sinoć nije demantovao navode predsjednika Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića – da će krajem avgusta osnovati Demohrišćansku stranku, o čemu se i ranije spekulisalo u političkim krugovima…

Iz Vlade juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, niti su se po tom pitanju oglašavali na društvenim mrežama.

“Za Veliku gospojinu, 28. avgusta, njegov (Krivokapićev) pokret ‘Ne damo Crnu Goru’, prerašće u Demohrišćansku stranku. Očigledno je da je ekspertska Vlada bila lansirna rampa za formiranje političkog subjekta“, kazao je Knežević za TV Prva.

Poručio je da će na čelu nove partije biti aktuelni ministar finansija Milojko Spajić, koji se takođe nije oglašavo tim povodom.

Krivokapić je krajem januara na Cetinju rekao: “Ako čujete da se formira Demohrišćanska stranka, ja ću tu negdje da budem”.

On je prošlog četvrtka u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti rekao da, osim potpredsjednika Dritana Abazovića, u Vladi nema političara i da oni ne razmišljaju politički.

“U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata”, kazao je Krivokapić.

Dodao je i da parlamentarna većina može da se odluči i za drugačiji model formiranja Vlade i da bi to bilo legitimno.

Upravo iz Kneževićeve DNP je u subotu nakon sjednice Predsjedništva Krivokapiću poručeno da će mu ponuditi rekonstrukciju Vlade, u koju bi ušli političari iz stranaka koje podržavaju aktuelnu, a na čijem čelu bi ostao aktuelni premijer. Ukoliko bi premijer odbio takav modalitet, upozorili su da bi DNP inicirao izbor nove Vlade, sastavljene od aktuelne parlamentarne većine i stranaka manjinskih naroda, na čijem čelu ne bi bio aktuelni premijer…

Marić je ocijenio da se čini da su pregovori o rekonstrukciji Vlade izvjesni i da svi politički subjekti u vladajućoj većini grade svoje pregovaračke pozicije.

“DF je politički najagresivniji, jer se osjeća ugroženo sa jedne strane, nema nijednu visoku političku funkciju u vlasti, a sa druge strane to je njihov višegodišnji metod i pristup političkoj borbi. Demokrate imaju drugi pristup i ostvaruju određeni nivo koordinacije sa premijerom i dijelom ministara, afirmišući svoje političke smjernice”, rekao je Marić.

On je ocijenio da u toj postavci, hipotetički gledano, nije isključena mogućnost da se pojavi stranka sa Krivokapićem na čelu, koja bi bila dio neke buduće veće predizborne koalicije.

“Ali, realno, ovo mogu biti samo pretpostavke, jer je politička scena do te mjere ubrzana, opterećena usko partijskim interesima, da su mnogi scenariji u igri. Trenutno imamo Vladu koju niko ne smije da ruši, a mnogi je napadaju, iz prostog razloga što bi to moralo da se uradi sa DPS-om, a nijedan subjekt u većini nije spreman da podnese taj politički rizik, za sada”, istakao je Marić.

Krivokapić je kao nestranačka ličnost predvodio koaliciju “Za budućnost Crne Gore“ na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine, na kojima je DPS izgubila vlast nakon tri decenije.

Od formiranja Vlade, Krivokapić je konstatno na meti kritika DF-a, koji nema predstavnike u izvršnoj vlasti iako je pojedinačno najjača partija u parlamentarnoj većini.

DF je uslovljavao podršku Vladi i glasanju za budžet usvajanjem izmjena Zakona o državnom tužilaštvu. Kada je to postalo izvjesno, DF je tek prošle sedmice najavio da će podržati predlog budžeta.

Nakon što su lideri DF-a krajem maja optužili premijera da ne želi da potpiše temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), situacija se ponovo “zaoštrila”. Nedugo nakon toga saopštili su da Krivokapić više nema njihovo povjerenje i ponudili partnerima u vlasti – Demokratama i URA, sporazum o formiranju nove vlade u okviru aktuelne većine.

Zatim je na inicijativu predsjednika PzP-a Nebojše Medojevića uslijedio poziv Krivokapiću na kontrolno saslušanje o švercu cigareta pred Odborom za bezbjednost i odbranu. To je Krivokapić odbio poručujući da nema zakonsku obavezu da se odazove i da ga niko neće ucjenjivati “da bi utolio glad za još nekom foteljom”.

Kriza se nastavila kada je krajem prošle sedmice predsjednik Odbora za bezbjednost Milan Knežević odbio da zakaže sjednicu tog skupštinskog tijela na kojoj je trebalo da se raspravlja o Krivokapićevom predlogu za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, da bi kasnije tog dana premijer gostujući na TV Vijesti ponovo optužio DF da ucjenjuje Vladu.

Sjednicu Odbora za bezbjednost zakazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, došao je i premijer, ali je zasjedanje otkazano zbog nedostatka kvoruma…

Foto: GOV.ME

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!