Došao do biste Ljuba Čupića, a potom mokrio po njoj: Ilić će krivično odgovarati (VIDEO)

“Povodom incidenta na glavnom gradskom trgu, po nalogu postupajućeg tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću službenici Uprave policije CB Nikšić lišili su slobode I.M. iz Nikšića. I.M. lišen je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je u noći između 12 i 13.06 2021 godine u Nikšiću počinio krivično djelo – povreda groba. Lice lišeno slobode će, u zakonskom roku, biti privedeno tužiocu radi saslušanja u svojstvu osumnjičenog”, saopštili su iz ODT Nikšić

Nikšićanin Mirko Ilić (57) krivično će odgovarati zbog skrnavljenja spomen obilježja narodnom heroju Ljubu Čupiću.

Prema saznanjima Vijesti on je uhapšen i u zakonskom roku će biti sproveden na saslušanje u tužilaštvo.

Dežurni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću ocijenio je da su se u postupcima Mirka Ilića stekli elementi obilježja krivičnog djela povreda groba.

Prema Članu 411 Krivičnog zakonika, Ilić može biti kažnjen novčanom ili kaznom zatvora do jedne godine. Ta kazna predviđena je za onog ko neovlašćeno uništi, ošteti ili ukloni ili grubo povrijedi spomenik ili drugo spomen-obilježje umrlom licu.

“Kvalifikovano je krivično djelo povreda groba i M.I. je po nalogu tužioca lišen slobode zabog sumnje da je počinio ovo krivično djelo. On će u zakonskom roku biti priveden postupajućem tužiocu”, saopšteno je iz Uprave policije.

“Povodom incidenta na glavnom gradskom trgu, po nalogu postupajućeg tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću službenici Uprave policije CB Nikšić lišili su slobode I.M. iz Nikšića. I.M. lišen je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je u noći između 12 i 13.06 2021 godine u Nikšiću počinio krivično djelo – povreda groba. Lice lišeno slobode će, u zakonskom roku, biti privedeno tužiocu radi saslušanja u svojstvu osumnjičenog”, saopštili su iz ODT Nikšić.

Taj Nikšićanin osumnjičen je da je sinoć došao do biste, a potom urinirao po njoj.

Snimak se ubrzo proširio društvenim mrežama.

Skrnavljenje spomenika i spomen obilježja obuhvaćeno je i Članom 370 Krivičnog zakonika – izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Stavom 3 tog člana KZ-a obuhvaćeni su oni koji to krivično djelo počine izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili vjerskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomenobilježja ili grobova…

Za to krivično djelo propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Ukoliko se, pak, tužilac izjasni da u neprimjerenom činu Nikšićanina nema elemenata bića krivičnog djela, može odgovarati za prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru.

Član 24 tog Zakona propisuje da će se kaznom od 300 do 1.500 eura, ili zatvorskom do 60 dana, kazniti onaj ko skrnavi spomen-obilježje ili vrijeđa ličnost ili događaj kojem je spomen-obilježje posvećeno, pišu Vijesti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!